Ce s-a întâmplat după ce oamenii fără adăpost au primit câte 750 de dolari pe lună?
Ideea de a oferi bani pentru oamenii fără adăpost fără a cere nimic în schimb este un subiect controversat. Argumentul obișnuit împotriva acordării de bani pentru aceste persoane este că îi vor cheltui în cea mai mare parte pe droguri, alcool sau țigări din cauza problemelor legate de dependență.
Cu toate acestea, un studiu recent publicat în California pare să ofere dovezi convingătoare în sens contrar.
În 2022, o echipă de cercetători de la University of Southern California, în colaborare cu organizația non-profit Miracle Messages din San Francisco, a studiat impactul acordării a 750 de dolari pe lună pentru oamenii fără adăpost dintr-un grup de 103 de persoane selectate aleatoriu în zona San Francisco Bay și în comitatul Los Angeles.
Cât de adevărat este că oamenii fără adăpost și-ar cheltui toți banii pe droguri? Se pare că nu foarte adevărat!
În primele șase luni ale perioadei de studiu, participanții fără adăpost au cheltuit cea mai mare parte a sumei primite lunar pe alimente, reprezentând 36,6% din bugetul total, apoi pe locuință, cu 19,5%, transport cu 12,7%, îmbrăcăminte cu 11,5%, și îngrijire medicală cu 6,2%. 13,6% din venitul lunar a fost clasificat drept alte cheltuieli, indică Futurism.
Cercetătorii au declarat pentru Los Angeles Times că doar 2% din suma lunară a fost cheltuită pe droguri, alcool și țigări. Și cea mai mare parte a acestei sume mici a fost destinată țigărilor, o proporție infimă, care ar putea distruge anumite stereotipuri despre persoanele fără adăpost.
Cu toate acestea, cea mai importantă concluzie a studiului nu a fost legată de cât de mulți bani au cheltuit pe substanțe care provoacă dependență, ci de faptul că oamenii care au primit cei 750 de dolari au fost mai predispuși să nu mai locuiască pe străzi.
„Procentajul persoanelor care au raportat petrecerea timpului în aer liber în ultima lună a scăzut de la 30% la început până la mai puțin de 12% la urmărirea de 6 luni, ceea ce a fost o schimbare statistic semnificativă”, spune studiul.
Venitul de bază universal
Acest studiu face parte dintr-un corp tot mai mare de cercetări privind venitul de bază, în care oamenilor li se acordă o sumă fixă de bani fără condiții sau cu condiții minime, multe dintre cercetări arătând rezultate pozitive.
În Denver, oficialii orașului au acordat un venit lunar de la 50 la 1.000 de dolari pentru 800 de oameni fără adăpost. Mulți participanți au raportat că au folosit banii pentru a-și găsi locuri de muncă, pentru a-și plăti datoriile, pentru a-și asigura o locuință și pentru alte rezultate pozitive.
Un alt studiu, în Stockton, California, a implicat acordarea a 500 de dolari pe lună pentru 125 de rezidenți selectați aleatoriu, mulți dintre ei trăind sub nivelul de venit median al orașului. La fel ca în studiile anterioare privind venitul de bază, au existat rezultate pozitive. Printre participanți, s-a înregistrat o creștere a angajării cu normă întreagă. În plus, aceștia au devenit mai sănătoși din punct de vedere fizic și mintal, printre alte aspecte pozitive.
Privind la aceste rezultate, unii pledează pentru un venit de bază universal (UBI), în care guvernul le acordă o sumă garantată de bani oamenilor pentru a atenua impactul sărăciei.
O metodă eficientă de a-i ajuta pe oamenii fără adăpost
Și dincolo de persoanele fără adăpost sau de cei care trăiesc la limita sau sub limita sărăciei, unii susținători ai venitului de bază spun că un UBI va fi necesar în viitor pentru majoritatea oamenilor dacă tehnologia Inteligenței Artificiale continuă să reducă chiar și ceea ce a fost considerat tradițional muncă calificată, așa cum preconizează mulți titani din Silicon Valley.
Un program UBI ar putea cu siguranță să atenueze impactul înlocuirii lucrătorilor de către AI. Și chiar dacă toate aceste predicții privind pierderile de locuri de muncă cauzate de AI nu se adeveresc, oficialii guvernamentali ar trebui totuși să analizeze cu seriozitate venitul de bază ca modalitate de a lua oamenii fără adăpost de pe stradă și de a-i transforma în membri productivi ai societății.
Vă recomandăm să citiți și:
A fost descoperit hormonul care poate elimina greața din timpul sarcinii
O treime dintre bărbați ar vrea să aibă mai multe partenere în același timp
A fost creată o nouă metodă de imprimare 3D în corpul uman
Lumina solară simulată ar putea ameliora simptomele de Alzheimer