Un mare vis al lui Elon Musk s-a spulberat! Ce s-a întâmplat cu Hyperloop One?
După ce a reușit să strângă o finanțare de aproape jumătate de miliard de dolari de la fondarea din 2014, Hyperloop One a fost închis.
Potrivit Bloomberg, start-upul cândva considerat un miracol în devenire al transportului interurban la viteze amețitoare a concediat acum cea mai mare parte dintre angajați.
Compania încearcă, de asemenea, să vândă pista de teste construită în apropiere de Las Vegas, precum și echipamentele rămase, transmite Futurism.
Totul a început în 2013
Este un moment dulce-amărui și un „adio!” adresat ideii futuriste care fie a fost înaintea vremurilor sale, fie s-a împotmolit chiar de la început, în funcție de ce alege să creadă fiecare.
Totul a început în 2013, atunci când Elon Musk a dezvăluit viziunea sa pentru Hyperloop. Conceptul era incredibil de simplu, chiar prea frumos să pară adevărat. Pasagerii aveau să fie transportați prin tuburi cu presiune scăzută la bordul unor capsule sofisticate, iar totul avea să fie mai rapid decât un tren fără să fie nevoie de așteptarea la cozile lungi de la aeroporturi.
Proiectul a fost redenumit Virgin Hyperloop One
„Cum ți-ar plăcea ceva ce nu poate niciodată să se defecteze, ceva imun la vreme, ceva care e de 3 sau 4 ori mai rapid decât trenurile de mare viteză. Va merge cu o viteză medie de două ori mai mare decât cea a avioanelor”, spunea la vremea aceea Musk.
De-a lungul anilor, ideea a început să atragă investitori. Directorul executiv al Virgin Richard Branson s-a alăturat companiei în 2017, iar proiectul a fost redenumit Virgin Hyperloop One.
Însă, cinci ani mai târziu, Virgin și-a retras numele și a trecut la transportul cargo în loc de pasageri. Chiar și atunci, compania era deja în mare dificultate, jumătate dintre angajați fiind concediați la începutul anului 2022.
Pentru Elon Musk, visul s-a spulberat
La începutul lui 2023, compania a fuzionat cu o societate fantomă, iar acțiunile s-au prăbușit la zero cenți. În cei nouă ani de existență, Hyperloop nu a reușit să fie cu adevărat funcțional.
Totuși, ideea nu e chiar abandonată, chiar dacă pentru Musk visul s-a spulberat. Există multe alte companii care încă lucrează la acest concept, inclusiv Hyperloop Transportation Technologies din California, SUA, care are deja patru prototipuri.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Elon Musk a lansat rivalul lui ChatGPT. Ce poate face chatbotul Grok?
Guvernul SUA a dat în judecată SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru discriminare
Noi dovezi de tortură a maimuțelor de la Neuralink. Ce spune Elon Musk?