Moment trist pentru știință: numărul de lucrări științifice retrase în 2023 a bătut toate recordurile!
A fost un an nefast pentru publicațiile științifice, înregistrându-se peste 10.000 de lucrări științifice retrase, stabilind un nou record pentru cel mai mare număr de retrageri într-un singur an. Rezultatele sugerează că aceasta este doar o parte dintre articolele dubioase care încă circulă.
Conform unei analize recente realizate de Nature, numărul retragerilor din 2023 a depășit recordurile anuale anterioare, iar cei mai mari vinovați provin din țări mari în publicarea cercetărilor, cum ar fi Arabia Saudită, Pakistan, Rusia și China. Aceste țări au avut cele mai mari rate de retragere în ultimele două decenii.
Editura Hindawi, o filială londoneză a companiei Wiley, a fost responsabilă pentru cea mai mare parte dintre aceste lucrări științifice retrase până în prezent. În acest an, editura a retras peste 8.000 de articole din cauza a ceea ce consideră compromiteri ale procesului de evaluare inter pares. Această investigație a fost declanșată de către editorii interni și investigatorii de integritate a cercetării care au indicat probleme cu privire la referințe irelevante în mii de articole, precum și la text incoerent.
Peste 10.000 de lucrări științifice retrase în 2023
„În lumea dinamică a publicării științifice, cercetătorii se luptă adesea cu presiunile crescânde de a publica și cu vulnerabilitatea în creștere a industriei academice la manipularea sistematică și la activități frauduloase”, a declarat Hindawi.
Una dintre problemele de aici a fost dependența Hindawi de ediții speciale, care sunt colecții de articole supervizate de obicei de editori invitați. Aceste colecții au devenit punctul central al escrocilor care pretind a fi editori invitați pentru a publica lucrări false, notează IFL Science.
Cu toate că a fost „în centrul acestei furtuni” în ultimii ani, editura Hindawi nu este singura care se confruntă cu această problemă. Problema este o piedică cu care se confruntă toate editurile academice și reprezintă o provocare majoră pentru viitor.
Rata retragerilor depășește rata creșterii numărului de articole științifice
Marea problemă, conform lui Richard Van Noorden, de la Nature, este că „retragerile cresc cu o rată care depășește creșterea articolelor științifice”. Pentru a investiga acest aspect, Nature a combinat numărul retragerilor adunate de organizația media Retraction Watch cu alte 5.000 de retrageri de la Hindawi și alte edituri, cu ajutorul bazei de date Dimensions.
„Analiza Nature sugerează că rata retragerilor, proporția articolelor publicate într-un an dat care sunt retrase ulterior, s-a triplat în ultimul deceniu. În 2022, a depășit 0,2%”, spune Van Noorden.
Printre țările care au avut cele mai mari numere de retrageri (mai mult de 100.000 în ultimii 20 de ani), Arabia Saudită este lider cu „30 de articole retrase la fiecare 10.000 de articole publicate” (excluzând retragerile bazate pe lucrări de conferință).
„Dacă sunt incluse lucrările de conferință, retragerile de la Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) din New York City plasează China în frunte, cu o rată de retragere de peste 30 din fiecare 10.000 de articole”, explică Van Noorden.
Reprezentanții IEEE au explicat că consideră că măsurile preventive și eforturile lor funcționează bine pentru a depista cele mai multe lucrări frauduloase pe care le întâmpină, dar Retraction Watch a descoperit probleme precum „expresii întortocheate, fraudă în citări și plagiat în sute de lucrări IEEE publicate în ultimii ani”, adaugă Van Noorden.
Cu toate acestea, IEEE pare să fi evaluat acele lucrări și a constatat că mai puțin de 60 nu au atins standardele lor de publicare, dintre care 39 au fost retrase până acum.
Faptul că există lucrări științifice retrase are și o parte bună
Aceasta este doar vârful unui iceberg adânc, cu lucrări create de „fabrici” de cercetări, afaceri care vând lucrări și autori fictivi, fiind unul dintre cei mai mari contribuitori la nivel mondial. Aceste lucrări tot provoacă probleme chiar dacă nu sunt citite, deoarece rezultatele lor (rezultate presupuse) sunt incluse și agregate cu altele atunci când oamenii de știință scriu articole de analiză.
Cu toate că este îngrijorătoare creșterea numărului de lucrări false și a celui de autori dubioși, faptul că editurile retrag aceste contribuții nesincere reprezintă o forță a lumii științifice și academice. Faptul că suntem conștienți de posibilitatea fraudei și suntem dispuși să analizăm din nou dovezi și să le respingem pe cele care nu îndeplinesc standardele noastre demonstrează că încă există o apreciere pentru onestitate și integritate în cadrul sistemului.
Dar odată cu ușurința crescândă cu care poate fi răspândită dezinformarea și datele științifice pot fi create prin instrumente AI precum ChatGPT, trebuie să fim conștienți că nu tot ceea ce citim este ceea ce pare.
Vă recomandăm să citiți și:
„Ce naiba se întâmplă?”. Astronomii au detectat o particulă „fără precedent în ultimii 30 de ani”
De ce a suspendat NASA de URGENȚĂ toate misiunile pe planeta Marte?
NASA și JAXA ar putea lansa primul satelit din lemn al lumii în 2024
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a măsura viteza de topire a ghețarilor