O nouă analiză arată că viața extraterestră ar putea exista pe Enceladus
Unul dintre sateliții lui Saturn a stârnit interesul cercetătorilor datorită oceanului său adânc, activității hidrotermale și chimiei complexe, oferind condiții favorabile pentru viața extraterestră pe Enceladus. O analiză recentă a adus noi elemente interesante, sugerând că acest satelit ar putea deține mai multă energie chimică decât se credea anterior.
Enceladus emite jeturi de materie, studiate de sonda spațială Cassini. Cu toate că sonda Cassini și-a găsit sfârșitul programat în flăcările lui Saturn acum câțiva ani, datele colectate încă sunt analizate și dezvăluie surprize în ceea ce privește moleculele posibile și modul în care acestea s-ar fi putut forma în adâncul oceanului existent pe Enceladus.
În această nouă lucrare, cercetătorii au anunțat detectarea a mai multor molecule neidentificate anterior. Printre acestea se numără și cianura de hidrogen. Molecula este considerată un pas crucial în formarea aminoacizilor, componentele de bază ale proteinelor, scrie IFLScience.
Ar putea fi posibilă viața extraterestră pe Enceladus?
„Descoperirea cianurii de hidrogen a fost deosebit de entuziasmantă, deoarece reprezintă punctul de plecare pentru majoritatea teoriilor privind originea vieții”, a declarat autorul principal, Jonah Peter, doctorand la Harvard (SUA) și fost membru al JPL al NASA, într-un comunicat.
„Cu cât am încercat să găsim probleme în rezultatele noastre prin testarea unor modele alternative, cu atât mai puternice au devenit dovezile. În cele din urmă, a devenit clar că nu există o modalitate de a se potrivi compoziției jetului fără a include cianura de hidrogen”, spune cercetătorul.
Analizele anterioare sugerau că energia chimică disponibilă în ocean era legată de producția de metan, sau metanogeneză. Se pare că selecția moleculelor observate în jeturi este consistentă cu procesele de oxidare. Dacă acest lucru este adevărat și au loc procese de oxidare, atunci este eliberată o cantitate semnificativă de energie chimică.
„Dacă metanogeneza este asemenea unei baterii de ceas mici în ceea ce privește energia, atunci rezultatele noastre sugerează că oceanul de pe Enceladus ar putea oferi ceva similar unei baterii auto, capabilă să furnizeze o cantitate mare de energie pentru viața extraterestră pe Enceladus”, a adăugat Kevin Hand, de la JPL, coautor al studiului.
Nu există certitudine
Datele privind jeturile de pe Enceladus sunt limitate, iar cercetătorii utilizează analiza statistică pentru a încerca să afle ce conțin aceste jeturi fără a supraanaliza datele. Noile rezultate, deși promițătoare, nu duc la certitudinea existenței vieții pe Enceladus, dar ar putea permite testarea în laborator a condițiilor exacte pentru ca acele molecule să ajungă în jet și oferă o perspectivă asupra adecvării acestor condiții pentru viață.
„Munca noastră furnizează dovezi suplimentare că Enceladus găzduiește unele dintre cele mai importante molecule atât pentru crearea componentelor de bază ale vieții, cât și pentru menținerea vieții prin reacții metabolice”, a declarat Peter.
„Nu doar că Enceladus pare să îndeplinească cerințele de bază pentru locuibilitate, dar acum avem o idee despre cum ar putea să se formeze moleculele complexe acolo și ce fel de căi chimice ar putea fi implicate”, a încheiat acesta.
Un articol care descrie rezultatele este publicat în revista Nature Astronomy.
Vă recomandăm să citiți și:
O galaxie dispărută a reapărut și a răsturnat tot ce știam despre evoluția galactică
O stea misterioasă aflată în centrul Căii Lactee ar fi ajuns aici dintr-o altă galaxie
Test de cultură generală. Ce viteză are Pământul în jurul Soarelui?
După o absență de peste 50 de ani, americanii se întorc pe Lună