Cercetătorii au suspectat de mult timp că oamenii pot simți o multitudine de mirosuri, unii spunând chiar că numărul ar putea fi infinit. Câte mirosuri pot detecta oamenii?
Puține studii au încercat să afle câte mirosuri pot detecta oamenii. „Cercetarea pur și simplu aștepta pe cineva să vină și să o facă”, spune cercetătorul Andreas Keller, de la Universitatea Rockefeller (SUA).
Nasul uman poate distinge cel puțin 1 trilion de mirosuri diferite, o rezoluție cu multe ordine de mărime peste estimarea anterioară de doar 10.000 de mirosuri, raportau cercetătorii în revista Nature în 2014.
Andreas Keller și colegii săi au pregătit amestecuri de arome cu 10, 20 sau 30 de componente selectate dintr-o colecție de 128 de molecule de miros. Participanții la studiu au fost rugați să identifice amestecul care avea un miros diferit într-un set de probe în care două dintre cele trei arome erau identice.
Atunci când cele două arome conțineau componente care se suprapuneau cu mai mult de aproximativ 50%, participanții întâmpinau dificultăți în a face distincția între ele. Autorii au calculat apoi numărul posibil de amestecuri care se suprapun cu mai puțin de 50% pentru a obține ceea ce ei consideră a fi limita inferioară a capacității umane de discriminare olfactivă.
„Este o întrebare importantă: câte mirosuri putem discrimina?”, spune Donald Wilson, cercetător olfactiv la New York University School of Medicine (SUA), care spune despre acest studiu că este „captivant”.
Nasul uman are aproximativ 400 de receptori de miros. Atunci când mirosul de cafea se răspândește printr-o cameră, de exemplu, receptori specifici din nas detectează componente moleculare ale mirosului, declanșând o serie de răspunsuri neurale care atrag atenția către cafetieră. Cu toate acestea, multe detalii legate de modul în care se desfășoară această secvență rămân un mister.
„Relația dintre numărul de mirosuri pe care le putem discrimina și numărul de receptori pe care îi avem este neclară”, spune Noam Sobel, neurocercetător la Weizmann Institute of Science (Israel).
Lipsa unei dimensiuni care să stabilească limite, precum lungimea de undă pentru vederea în culori sau frecvența pentru auz, a creat un gol în înțelegerea mirosului în comparație cu celelalte simțuri.
„Este dificil să organizezi mirosurile”, remarcă Wilson. Cum putem compara, întreabă el, mirosul unui parfum precum Axe body spray, cu un concurent, cum ar fi Old Spice, sau cu ceva care miroase a vanilie?
„Sper ca acest studiu să contribuie la eliminarea mitului conform căruia oamenii au un simț al mirosului slab”, spune Keller.
Cât de eficientă este supa de pui atunci când răcim?
Test de cultură generală. Câte coaste au oamenii?
Un elev din SUA a inventat săpunul împotriva cancerului de piele
Cum ar putea telefoanele să detecteze intoxicația cu alcool?