Ce au în comun experții în balene și vânătorii de extratereștri? Mai multe decât v-ați putea aștepta. Iată de ce cercetătorii au comunicat cu balenele!
Pentru un studiu recent publicat în revista științifică PeerJ, cercetătorii de la UC Davis (SUA), Alaska Whale Foundation și SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) au lucrat în strânsă colaborare.
Misiunea lor? Comunicarea cu balenele. Și au reușit: cercetătorii au comunicat cu balenele.
Într-un experiment remarcabil, echipa a avut o conversație de 20 de minute cu o balenă cu cocoașă numită Twain în propria ei limbă. Twain și oamenii de știință nu au discutat despre vreme sau despre cele mai recente bârfe printre pești, încă suntem departe de acel nivel de înțelegere. Totuși, ceea ce s-a întâmplat a fost remarcabil, punctează Science Alert.
Cercetătorii au navigat cu o barcă în largul coastei din Alaska și au redat în ocean ceea ce se numește „chemarea de contact” pentru a vedea dacă răspunde vreo balenă. Chemările de contact sunt similare cu saluturile oamenilor. Balenele le folosesc pentru a atrage alte balene sau pentru a-și comunica poziția, a explicat autoarea principală, Brenda McCowan, profesoară la Școala de Medicină Veterinară de la UC Davis.
„Sunt unele dintre cele mai comune semnalele în repertoriul vocal social al balenei cu cocoașă”, a spus Fred Sharpe, coautor, de la Alaska Whale Foundation.
După chemare, Twain a înotat până la barcă și a făcut cercuri în jurul ei. În următoarele 20 de minute, oamenii de știință au emis aceeași chemare de contact de 36 de ori la intervale variate, iar Twain a răspuns la fiecare apel, chiar respectând intervalele.
Cu alte cuvinte, dacă oamenii de știință așteptau 10 secunde înainte de a reda o chemare către Twain, ea la rândul ei aștepta 10 secunde înainte de a răspunde, a adăugat McCowan. Acest tip de potrivire a intervalului sugerează că Twain a fost implicată într-un schimb intenționat, a mai spus ea.
„Cu siguranță am simțit că am fost auziți. Și sperăm că și ea a simțit la fel”, a declarat Sharpe, subliniind că munca lor se desfășoară cu o permisiune de la National Marine Fisheries Service din SUA și că cititorii nu ar trebui să încerce.
„Credem că aceasta este prima astfel de schimbare comunicativă între oameni și balene cu cocoașă în ‘limbajul’ balenei cu cocoașă”, a spus McCowan într-un comunicat.
Chemările proveneau de la balene cu cocoașă pe care cercetătorii le înregistraseră dintr-un mic grup de balene chiar în ziua anterioară întâlnirii lor. Grupul o includea și pe Twain, astfel că este posibil ca Twain să fi răspuns la propria sa chemare.
Dar ce legătură are cu comunicarea cu extratereștrii faptul că cercetătorii au comunicat cu balenele? Se pare că comportamentul lui Twain ar putea fi asemănător cu modul în care rasele extraterestre inteligente ar putea căuta umanitatea, a spus Laurance Doyle, investigator principal la Institutul SETI și coautor al studiului.
„O asumpție importantă a căutării de inteligență extraterestră este că extratereștrii vor fi interesați să ia contactul cu noi și așa vor ținti receptorii umani” așa cum a răspuns Twain la chemarea de contact a oamenilor de știință, a declarat Doyle.
Doyle și colegii săi de la SETI lucrează cu experți în balene și animale de la UC Davis și Alaska Whale Foundation pentru a crea filtre inteligente care să ajute în căutarea inteligenței extraterestre. Dacă există extratereștrii care ne trimit semnale, încercând să comunice, am putea să-i ratăm dacă nu știm ce să căutăm, a declarat Doyle.
Prin perfecționarea acestor filtre inteligente, oamenii de știință ar putea să le utilizeze pentru a identifica semnale inteligente din spațiu în încercarea de a face primul contact cu o rasă extraterestră.
„Există inteligențe diverse pe acest planetă, iar studiindu-le, putem înțelege mai bine cum ar putea fi o inteligență extraterestră, pentru că nu va fi exact ca a noastră”, a spus McCowan.
Cercetarea testează și ideea dacă viața extraterestră inteligentă ar căuta sau nu să ne găsească, a declarat Doyle. „Cercetarea balenelor a indicat că dacă ești inteligent, ești și curios, așadar vrei să iei contact”, a spus Doyle.
Cercetătorii au spus că speră că un astfel de lucru poate fi realizat și cu alte animale inteligente de pe Pământ, inclusiv alte cetacee precum delfinii, carnivore care cooperează la vânătoare și alte specii extrem de sociale precum suricatele și elefanții.
După o absență de peste 50 de ani, americanii se întorc pe Lună
Am putea folosi găurile negre ca baterii reîncărcabile sau reactoare nucleare?
Cercetătorii au dezvoltat, în premieră, un nou mod de căutare a materiei întunecate
„O ceață extraterestră”, preparată în laborator, ne permite să vedem lumi îndepărtate