Cercetătorii au creat substanța tare ca diamantul
O echipă de oameni de știință a dezvoltat substanța tare ca diamantul, care este considerat cea mai dură substanță naturală de pe Pământ; aceasta este o descoperire despre care ei spun că ar putea deschide calea pentru utilizarea ei în orice, de la nave spațiale la mașini.
Cercetătorii, provenind din America de Nord, Europa și Rusia, au sintetizat o anumită varietate de semiconductor organic din carbon și azot, așa cum este detaliat în constatările lor publicate în jurnalul științific Advanced Materials.
Ceea ce este interesant la această varietate de carbonitridă este că oamenii de știință au descoperit că este mai dură decât nitrida de bor cubică, un compus cristalin care este abia al doilea în termeni de duritate după diamante.
Substanța tare ca diamantul a fost teoretizată cu decenii în urmă
Un alt aspect interesant despre substanța tare ca diamantul, alcătuită din carbon și azot, este că fizicienii teoreticieni din 1989 au prezis că un compus similar ar putea exista și ar putea concura cu diamantele în ceea ce privește duritatea. Oamenii de știință au încercat de mult timp, și au eșuat, să creeze această substanță fabuloasă, dar acum par să fi reușit s-o creeze.
„La descoperirea primului dintre aceste noi materiale de carbonitridă, nu ne-a venit să credem că am produs materiale la care cercetătorii au visat în ultimele trei decenii”, a declarat fizicianul Dominique Laniel, de la Universitatea din Edinburgh (Scoția).
„Aceste materiale oferă un stimulent puternic pentru a acoperi golurile dintre sinteza de materiale sub presiune înaltă și aplicațiile industriale”, a continuat el, citat de Futurism.
Diamantele au o multitudine de aplicații
La fel ca diamantele, oamenii de știință au sintetizat această carbonitridă folosind presiuni extreme și temperaturi ridicate. În condiții atmosferice normale și la temperatura camerei, aceasta și-a păstrat durabilitatea extremă.
Oamenii de știință își imaginează că producția pentru acest tip de carbonitridă ar putea fi potențial scalată și utilizată pentru a acoperi nave spațiale și vehicule, pentru panouri solare sau chiar pentru unelte de tăiere și foraj.
Diamantele sunt utilizate în nenumărate aplicații, de la burghie la inele de logodnă. Dar oamenii de știință au căutat pentru mult timp să sintetizeze sau să descopere o substanță mai dură decât diamantele, atât pentru că prezintă o provocare irezistibilă în domeniul chimiei, cât și pentru că noi materiale pot deschide noi frontiere.
Vă recomandăm să citiți și:
A fost creată o nouă metodă de imprimare 3D în corpul uman
O Inteligență Artificială făcută din celule cerebrale umane a recunoscut vorbirea
Un dispozitiv ajută oamenii să își controleze visele. Când va fi lansat?
Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume a fost pus în funcțiune