Musculițele obeze trăiesc mai mult dacă țin dietă
Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut (SUA) au raportat că musculițele obeze devin mai sănătoase și trăiesc mai mult dacă țin o dietă. Dacă acest efect este valabil și la oameni, ar însemna că nu este niciodată prea târziu pentru persoanele cu probleme de greutate să își îmbunătățească sănătatea prin dietă.
Studiul a fost publicat în PNAS.
Pentru mulți dintre noi, mâncatul în exces merge mână în mână cu îmbătrânirea și cu o tendință de a fi obezi. Organizațiile de sănătate definesc obezitatea în mod diferit, dar toate sunt de acord că înseamnă a avea prea multă grăsime corporală și este asociată cu o serie de boli legate de metabolism, inclusiv boli de inimă și diabet.
Multe studii asupra animalelor au arătat că reducerea aportului caloric, adică restricționarea drastică a caloriilor fără malnutriție, prelungește durata de viață. În timp ce studiile pe oameni au arătat dovezi ale efectelor benefice ale restricției calorice asupra sănătății, în special la persoanele obeze sănătoase, studiile care examinează efectele asupra duratei de viață au fost nerealiste pentru oameni, scrie Medical Xpress.
Ce se întâmplă cu musculițele obeze atunci când își schimbă dieta?
Acum, cercetătorii de la Școala de Medicină UConn au arătat că musculițele de oțet hrănite cu o dietă bogată în zahăr, proteine și calorii care imită dieta modernă procesată au schimbări metabolice similare cu cele ale oamenilor obezi. Dacă musculițele obeze încep o dietă cu conținut scăzut de calorii, chiar și foarte târziu în viață, acest lucru le poate schimba dramatic metabolismul și le poate prelungi viața.
Musculițele de oțet care au o dietă bogată în calorii au o durată a vieții mai mică de 80 de zile, în timp ce cele mai longevive, cu o dietă cu conținut scăzut de calorii, pot atinge 120 de zile. Pentru a testa dacă schimbările în dietă petrecute târziu în viață pot schimba durata de viață a unei musculițe, cercetătorii conduși de geneticiana Blanka Rogina, de la Departamentul de Genetică și Științe ale Genomului și Institutul pentru Genomica Sistemelor din cadrul UConn au crescut mai multe loturi de musculițe de oțet.
Unele dintre acestea au fost crescute cu o dietă cu conținut scăzut de calorii care oferea doar jumătate din energia unei diete regulate, în timp ce altele au fost crescute cu o dietă cu conținut ridicat de calorii care furniza de trei ori numărul obișnuit de calorii.
În acest studiu, au fost analizate în mod specific musculițele masculi. Musculițele tinere trecute de la o dietă bogată în calorii la o dietă cu conținut scăzut de calorii la 20 de zile au trăit vieți foarte lungi, similare musculițelor hrănite cu o dietă cu conținut scăzut de calorii de la început.
O durată de viață crescută
Ceea ce i-a surprins pe cercetători a fost faptul că schimbarea dietei cu conținut ridicat de calorii la una cu conținut scăzut de calorii a rămas o modalitate fiabilă de a prelungi durata de viață chiar și pentru musculițele bătrâne și bolnave. Insectele mai în vârstă crescute cu o dietă bogată în calorii aveau mai multe lipide în corp și foloseau mai multă energie pentru a-și apăra corpul de speciile reactive de oxigen.
De asemenea, acestea din urmă aveau o rată mai mare de deces decât musculițele crescute cu o dietă cu conținut scăzut de calorii. Dar atunci când insectele supraviețuitoare care consumaseră un conținut ridicat de calorii au fost trecute la o dietă cu conținut scăzut de calorii la 50 sau chiar 60 de zile (când majoritatea insectelor care consumaseră un conținut ridicat de calorii muriseră deja), metabolismul lor s-a schimbat, rata lor de deces a scăzut și durata lor de viață s-a prelungit.
„Studiile noastre au fost efectuate pe musculițe bătrâne, crescute cu o dietă bogată în calorii, asemănătoare persoanelor obeze, sugerând că schimbarea dietei la sfârșitul vieții în cazul oamenilor obezi ar putea avea un impact remarcabil asupra sănătății”, spune Rogina.
Asemănarea dintre musculițele obeze și oameni
Președintele Catedrei de Genetică și Științe ale Genomului de la Școala de Medicină UConn, Brent Graveley, și alți cercetători din echipă au analizat genele exprimate de musculițele care au avut parte de un conținut ridicat de calorii și le-au comparat cu cele ale insectelor care au avut un conținut scăzut de calorii. Genele care controlează adaptarea fiziologică și metabolică sunt diferite între grupuri.
„Descoperirea remarcabilă a acestui studiu este că, chiar și după ce au trăit o parte semnificativă a vieților lor cu o dietă bogată în calorii, musculițele pot obține beneficiile prelungirii duratei de viață prin simpla trecere la o dietă cu conținut scăzut de calorii”, spune Graveley.
Rezultatele echipei arată că musculițele obeze se pot adapta la o schimbare în dietă chiar și la bătrânețe. Deoarece multe căi metabolice de bază la musculițele de oțet sunt comune cu cele umane, acest studiu sugerează că metabolismul uman ar putea răspunde în același mod, iar indivizii care consumă o dietă bogată în calorii ar putea avea parte de beneficii din reducerea aportului caloric la bătrânețe.
Cercetătorii analizează în prezent datele provenite de la musculițele femele pentru a vedea dacă există diferențe legate de sex în răspunsul la schimbarea dietei.
Vă recomandăm să citiți și:
O substanță găsită în Ozempic ajută dependenții de alcool, spun cercetătorii
Ce se întâmplă în corpul uman atunci când mâncăm prea mult?
Mersul cu o viteză mai mare de 4 km/h, asociat cu un risc redus de diabet de tip 2
Un studiu amplu dezvăluie modul în care dieta mediteraneană ar putea afecta creierul