În cea mai recentă serie de teste timpurii pe oameni, pastila anti-cancer numită divarasib a înregistrat rezultate promițătoare în tratarea unei forme specifice de cancer de colon, depășind alternativele existente.
Într-un nou studiu publicat în jurnalul Nature Medicine, cercetătorii de la Centrul de Cancer Peter MacCallum din Australia au descoperit că atunci când divarasib este combinat cu un alt tratament pentru cancer numit cetuximab, 62% dintre pacienții cu tumori cauzate de o mutație în gena KRAS au avut un rezultat pozitiv, ceea ce înseamnă că tumorile lor au fost fie complet eradicate, fie reduse în dimensiune.
Atunci când este folosită singură, cercetările anterioare au arătat că pastila produce o rată de răspuns pozitivă impresionantă de 35,9% și este în general de 20 de ori mai eficientă decât alte tratamente care vizează aceeași formă de cancer.
Cu toate rezultatele promițătoare, pastila anti-cancer este un medicament foarte specific care va fi eficient doar pentru o mică proporție de pacienți cu cancer de colon. Mutația, KRAS G12C, afectează o proteină care controlează diviziunea celulară și apare doar în 4% dintre cazurile de cancer de colon sau rectal (colorectal), conform cercetătorilor.
Cu toate acestea, deoarece cancerul KRAS G12C este frecvent testat și are un prognostic atât de slab, medicii ar putea identifica rapid pacienții care ar putea beneficia de divarasib, oferindu-le imediat ajutor.
„Durata medie a supraviețuirii fără progres pentru pacienții din studiu (perioada de timp din timpul sau de după tratament în care au putut trăi fără ca boala să se agraveze) a fost puțin peste opt luni și tratamentul a fost bine tolerat cu efecte secundare gestionabile”, a spus autorul principal al studiului, Jayesh Desai, oncolog medical la Centrul de Cancer Peter MacCallum, într-o declarație.
„Chiar dacă nu este un studiu comparativ direct, ratele de răspuns sunt mai bune decât ceea ce am văzut cu alte tratamente care acționează asupra căii de mutație KRAS G12C”, a adăugat el, referindu-se la studiile care compară direct diferite terapii.
Tratamentele existente pentru cancerul de colon KRAS G12C, cum ar fi chimioterapia și imunoterapia, au oferit doar rezultate modeste. Principalul lor dezavantaj este că sunt neselective, vizează întregul organism în loc să se concentreze pe tumorile mortale, o problemă pe care divarasib promite aparent să o evite.
„Suntem foarte optimiști că această combinație de divarasib cu cetuximab se va traduce în rezultate mai bune pentru pacienții noștri cu cancer colorectal”, a spus Desai.
Cum ar putea telefoanele să detecteze intoxicația cu alcool?
Fiecare nară are un simț unic al mirosului, arată un studiu
Primul test din lume care detectează recidiva cancerului cerebral doar printr-o înțepătură în deget
Când și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze consumul de sare?