Oamenii care trăiesc în zone verzi îmbătrânesc mai încet la nivel celular
Natura face minuni pentru corpul nostru, de la o mai bună sănătate mintală la inimi mai sănătoase și la un sistem imunitar în curs de dezvoltare mai puternic.
Este posibil ca o nouă cercetare să fi găsit o potențială explicație pentru unele dintre aceste beneficii: Persoanele care trăiesc în zone înconjurate de natură tind să fie mai tinere din punct de vedere biologic. „Acest studiu a fost o încercare de a cuantifica impactul benefic al spațiilor verzi la nivel celular și măsura în care spațiile verzi pot contribui la compensarea efectelor nocive ale mediului”, spune ecologistul social Aaron Hipp de la North Carolina State University.
Examinând 7.827 de persoane și mediile lor, cercetătorii au descoperit că cei care locuiau în zone pline de mai multe parcuri, grădini, copaci și alte tipuri de vegetație aveau telomeri mai lungi – o regiune din secvențele de ADN asociată cu longevitatea.
Telomerii sunt secțiuni de ADN care se repetă și se găsesc la capetele fiecăruia dintre cei 46 de cromozomi ai noștri, împiedicând molecula genetică să se desfacă. De fiecare dată când o celulă se divide, telomerii din interiorul ei devin mai scurți, până când celula nu-și mai poate diviza materialul genetic și linia sa celulară se stinge.
Ce sunt telomerii?
„Acest lucru face ca telomerii să fie markeri importanți ai vârstei biologice, sau cât de uzate sunt celulele noastre”, explică analistul geospațial Scott Ogletree de la Universitatea din Edinburgh. „Știm că multe variabile – cum ar fi stresul – pot influența cât de repede se uzează telomerii noștri”.
Se știe că spațiile verzi atenuează stresul în multe feluri. Plantele ne ajută să ne protejăm și să ne izolăm de mediul înconjurător, menținând împrejurimile noastre cu până la câteva grade mai reci în timpul valurilor de căldură. Ele diminuează poluarea atmosferică și fonică. Spațiile verzi încurajează activitatea fizică și interacțiunile sociale și sunt asociate cu un risc mai mic de criminalitate.
„Având în vedere rata medie de uzură din eșantion, spațiul verde ar putea reduce vârsta biologică a unei persoane cu 2,2 până la 2,6 ani”, au calculat Ogletree și colegii săi.
Desigur, beneficiile naturii funcționează doar până la un anumit punct. Atunci când echipa a luat în calcul factorii de risc, cum ar fi poluarea aerului, impactul pozitiv al spațiilor verzi a dispărut.
Spațiile verzi atenuează stresul
Studiul lor a evidențiat, de asemenea, impactul inegalităților rasiale în limitarea accesului oamenilor la spațiile verzi. Persoanele albe non-hispanice din cadrul studiului au locuit în cele mai verzi zone, care au avut tendința de a avea o diversitate rasială mai mică în general.
Mai mult, impactul nu este la fel de clar atunci când se iau în considerare doar femeile, sugerând că riscurile suplimentare de boală sau stresul social suplimentar ar putea juca un rol mai important asupra lungimii telomerilor acestora.
Cercetătorii suspectează că stresul la care contribuie acești alți factori ar putea copleși beneficiile aduse de spațiile verzi.
„Acest studiu ne conduce la ideea că este important să creăm spații verzi într-o comunitate, dar este la fel de crucial – sau chiar mai crucial – să abordăm daunele de mediu, în special cele legate de rasismul sistemic”, spune Hipp, potrivit ScienceAlert.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un angajat al Romsilva a surprins imagini cu o pasăre rară în Parcul Natural Bucegi
Remediile naturale ar putea să ne facă, uneori, mai rău. De ce le preferăm?
Imagini inedite cu „parada nocturnă a bursucilor” în Parcul Natural Punta Vrancea
Preţul gazelor naturale în Europa s-a prăbuşit! Ce s-a întâmplat?