Lumina solară simulată ar putea ameliora simptomele de Alzheimer
Stimularea unei părți cheie a creierului folosind lumină solară simulată ajută pacienții cu Alzheimer să doarmă mai bine și îmbunătățește simptomele psihocomportamentale, conform unei analize a unor studii care implică aproape 600 de persoane cu această boală.
Bazându-se pe observațiile minime privind efectele secundare, echipa de cercetare de la Universitatea Medicală Weifang (China) sugerează că aceasta ar putea fi o opțiune viabilă de tratament non-farmacologic.
Echipa a efectuat o meta-analiză a 15 studii care au testat modul în care terapia cu lumină, sau fotobiomodulația (PBM), influențează simptomele declinului cognitiv.
PBM utilizează lumină pentru a stimula nucleul suprachiasmatic
PBM utilizează lumină pentru a stimula nucleul suprachiasmatic (SCN), o regiune a creierului implicată în reglarea somnului, care a fost, de asemenea, legată de aspecte ale bolii Alzheimer. Terapia folosind lumina solară simulată a arătat potențial în ameliorarea unor simptome ale bolii, cum ar fi apatia, depresia, agitația și agresiunea.
În analiza lor, cercetătorii remarcă faptul că deși boala Alzheimer afectează în primul rând funcția cognitivă, persoanele cu această boală experimentează frecvent și probleme de somn și simptome psihocomportamentale.
Acestea pot include „comportament apatic și depresiv, precum și comportament agitat caracterizat prin activitate motorie exagerată și agresiune verbală și/sau fizică. Tulburările de somn sunt frecvente în boala Alzheimer, 70% dintre pacienți experimentând perturbări ale somnului în stadiile incipiente”, notează cercetătorii.
Nouă din zece persoane cu boala Alzheimer vor experimenta unul sau mai multe dintre aceste simptome psihocomportamentale, scrie Science Alert.
De ce ar putea fi o soluție terapia cu lumină solară simulată?
Cercetătorii remarcă faptul că pacienții cu boala Alzheimer au parte adesea de mai puțină expunere la lumină, petrecând mai puțin timp afară, și pot avea o sensibilitate redusă la lumină din cauza leziunilor nervoase, a reducerii interacțiunii sociale și a problemelor oculare legate de vârstă. Reducerea expunerii la lumină poate perturba ritmurile circadiene ale corpului.
Terapia cu lumină implică, în esență, expunerea pacientului la o lumină puternică care o imită pe cea de la Soare, cu o luminozitate de până la 10.000 de lucși timp de aproximativ jumătate de oră. Receptorii retinieni transmit informațiile luminoase la SCN în hipotalamus, care coordonează ritmul circadian.
Terapia cu lumină a fost folosită pentru tratarea depresiei, în special în cazul celor cu tulburare afectivă sezonieră.
Deși terapia cu lumină pentru boala Alzheimer a atras atenția, autorii spun că cercetarea comprehensivă privind eficacitatea și siguranța acesteia încă este insuficientă.
Ce arată studiile analizate?
Analiza lor a inclus 15 studii controlate randomizate privind terapia cu lumină pentru boala Alzheimer sau demență, desfășurate în șapte țări diferite între 2005 și 2022. Cei mai mulți dintre cei 598 de pacienți, cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, aveau demență ușoară până la moderată.
„În ansamblu, rezultatele au arătat că terapia cu lumină a îmbunătățit eficiența și calitatea somnului, starea de spirit depresivă, a ușurat povara îngrijitorului și a ameliorat comportamentul agitat”, scrie echipa.
Cu toate acestea, intervențiile cu lumină solară simulată în acest studiu implica o varietate de tehnologii, utilizând o gamă largă de lungimi de undă și de timpi. Cercetătorii subliniază, de asemenea, că studiile incluse în meta-analiză aveau dimensiuni de eșantion mici și inconsistente în privința populațiilor de pacienți, tipurilor și gravității demenței. Randomizarea unor studii incluse era, de asemenea, neclară, sugerând un posibil bias.
„Tratamentele farmacologice actuale pot reduce simptomele clinice într-o anumită măsură; totuși, nu pot opri sau inversa procesul patologic. Mai mult, medicamentele pentru Alzheimer au efecte secundare precum diareea, crampele musculare, slăbiciunea, greața, vărsăturile și insomniile, reducând notabil conformarea pacienților cu astfel de tratamente”, scriu autorii.
Astfel, găsirea altor modalități de tratare a simptomelor este valoroasă, deși pot exista rezultate adverse datorate expunerii la lumină intensă despre care nu știm încă.
Studiul evidențiază utilizarea terapiei cu lumină ca o posibilă opțiune de tratament pentru simptomele bolii Alzheimer, concluzionează echipa, și solicită realizarea unor studii suplimentare, mai ample, pentru a confirma eficacitatea și siguranța acesteia.
Studiul a fost publicat în revista PLOS ONE.
Vă recomandăm să citiți și:
Alimentele ultraprocesate nu sunt mai atractive în ochii noștri! Atunci de ce le mâncăm?
Dieta vegană îmbunătățește sănătatea inimii în doar 8 săptămâni, arată un studiu
Gândirea optimistă a fost asociată cu abilități cognitive mai slabe
Utilizarea rețelelor sociale, legată de comportamente riscante în cazul tinerilor