„O epidemie” de sifilis ocular a apărut în statul american Michigan, după ce cinci femei au contractat boala de la un bărbat.
Pe baza apariției rapide a complicației oculare, experții presupun că ar putea fi vorba de o nouă tulpină a bolii. Sifilisul ocular apare de obicei ca o complicație a sifilisului obișnuit (Treponema pallidum) și este foarte rară. Potrivit unui raport al CDC despre acest grup de infecții, sifilisul ocular apare doar în aproximativ 1 la sută din cazuri.
Dar, recent, a apărut în unele moduri neașteptate și posibil îngrijorătoare. Cinci femei au fost diagnosticate cu sifilis ocular, pe care l-au luat de la un partener sexual comun, de sex masculin. Sifilisul ocular este o afecțiune care, de obicei, se manifestă doar ca urmare a sifilisului în stadiu avansat.
De asemenea, aceasta îi afectează cu precădere pe cei cu vârsta de peste 65 de ani, pe cei care sunt seropozitivi și/sau pe cei care „consumă droguri injectabile”, potrivit raportului CDC.
Dacă această tulpină a bolii s-ar fi comportat după așa cum suntem obișnuiți, niciuna dintre aceste femei nu ar fi trebuit să o aibă.
În plus, nici măcar bărbatul care a fost sursa acestor infecții – nu avea sifilis în stadiu avansat. Bărbatul avea „sifilis latent timpuriu”, conform raportului, și niciuna dintre femei nu a avut boala suficient de mult timp pentru ca aceasta să evolueze spre stadiul tardiv.
De asemenea, toate femeile aveau sub 65 de ani, erau HIV negative și nu foloseau droguri injectabile. Interesant este faptul că acesta este și primul caz documentat vreodată al unui grup de sifilis ocular care poate fi atribuit unei transmisii heterosexuale.
Experții cred că aceste infecții ar putea proveni de la o tulpină notabilă a bolii.
„Aceste observații limitate sugerează posibilitatea ca o tulpină specifică de T. pallidum să fi fost asociată cu neurosifilisul ocular și neurosifilisul în rândul pacienților observați și să fi încetat să mai circule după ce acești pacienți și partenerul lor comun au fost tratați”, se arată în raport. „Cu toate acestea, în lipsa unei supravegheri moleculare a T. pallidum specifice unui grup sau geografice mai largi, această ipoteză nu poate fi confirmată”, au concluzionat cercetătorii, scrie Popular Mechanics.
Originea sifilisului în Europa ar putea fi cu totul alta
Arheologii au descoperit că o pustnică din secolul XV, îngropată într-o poziție bizară, avea sifilis
O singură genă diferită poate face ca sifilisul să treacă nedetectat pentru mai mulţi ani