În luna septembrie, o echipă de ingineri de la MIT (SUA) a a creat un nou dispozitiv implantabil care a ajutat pacienții cu diabet de tip 1 să-și mențină nivelul de zahăr din sânge fără a necesita injecții regulate cu insulină. Inovația a fost lăudată pentru utilitatea sa și pentru potențialul de a face tratamentul diabetului mai ușor și mai accesibil. Cum a fost îmbunătăți implantul care secretă insulină?
Acum, cercetătorii de la Universitatea din Alberta (Canada) și Cornell University (SUA) au inventat un implant cutanat care secretă insulină și care, în teste efectuate pe șoareci, a demonstrat chiar și inversarea diabetului. Implantul care secretă insulină nu a necesitat niciun fel de medicamente anti-respingere.
„Dacă am putea face un transplant cu mai puține medicamente anti-respingere sau deloc, am putea face acest lucru în condiții mai sigure și am putea include mai mulți pacienți care ar putea beneficia”, a declarat James Shapiro, cercetător la Universitatea din Alberta.
Lucrarea se bazează pe o invenție a lui Minglin Ma, de la Cornell, care a conceput un fir de polimer detașabil conținând mii de celule acoperite de un strat subțire de hidrogel, care poate fi introdus în burta unui pacient fără a provoca o reacție imunitară. Shapiro lucra deja la un implant cutanat pentru diabet cu calități similare și, atunci când a aflat despre munca lui Ma, a avut ideea de a combina cele două abordări. Acest lucru s-a dovedit a fi foarte reușită, scrie Interesting Engineering.
„Și, într-adevăr, a funcționat! Prin combinarea celor două abordări, chiar am îmbunătățit situația pielii pentru înrădăcinarea celulelor fără a fi nevoie de medicamente anti-respingere. Datele sunt foarte convingătoare”, a spus Shapiro.
Experimentele de până acum arată că șoarecii care au fost supuși transplanturilor subcutanate de celule provenite de la șoareci diferiți, șobolani și oameni au avut o supraviețuire prelungită a celulelor și o inversare a diabetului fără a fi nevoie de medicamente anti-respingere periculoase și adesea dăunătoare.
Medicamentele anti-respingere, cunoscute medical drept imunosupresoare, sunt medicamente prescrise celor care primesc un transplant de organe pentru a ajuta la prevenirea atacului sistemului lor imunitar și a respingerii organului străin. În acest caz, acestea ar fi utilizate pentru a se asigura că transplantul care secretă insulină nu este respins; cu toate acestea, o abordare ideală ar fi una în care imunosupresoarele pur și simplu nu sunt necesare.
Invenția se numește SHEATH și ar putea avea aplicații viitoare în diferite transplanturi în care sunt implicate celulele producătoare de hormoni, cum ar fi anemia și boala renală cronică.
Cu toate acestea, testele de până în prezent s-au limitat la eșantioane mici de șoareci. Pentru a furniza dovezi concluzive cu privire la eficacitatea și siguranța implantului, trebuie să fie efectuate mai multe teste clinice pe animale mai mari și pe oameni.
Diabetul poate avea diverse consecințe asupra sănătății, de la ulcerul piciorului diabetic, care poate duce la amputare, și până la probleme gastrointestinale. Gestionarea acestei boli necesită adesea injecții zilnice care sunt incomode și pot interfera cu activitățile de zi cu zi.
Studiul este publicat în Nature Biomedical Engineering.
O noapte nedormită poate combate depresia, susține un studiu
Test de cultură generală. Cum se numește cea mai mare parte din creierul uman?
Condimentul wasabi îmbunătățește abilitățile cognitive la oamenii în vârstă
Numărul cazurilor de demență ar putea crește mai mult decât se estima în următorii ani