Cât timp va exista Pământul?
Astăzi, Soarele reprezintă o sursă esențială de gravitație și energie pentru Pământ. Cu toate acestea, într-o zi, va provoca sfârșitul Pământului. Pe măsură ce steaua centrală a sistemului nostru solar înaintează în vârstă, ciclul său de viață va consuma în cele din urmă planeta noastră. Cât timp va exista Pământul?
Deci cât timp va exista Pământul înainte de a fi înghițit de Soare? Timpul de deces estimat: câteva miliarde de ani de acum înainte. Dar viața pe Pământ se va încheia cu mult, mult mai devreme.
Pământul va deveni inospitalier pentru majoritatea organismelor în aproximativ 1,3 miliarde de ani din cauza evoluției naturale a Soarelui, au declarat experții. Și oamenii ar putea potențial să conducă la extincția noastră (și a numeroase alte specii) în următoarele câteva secole, dacă ritmul actual al schimbărilor climatice provocate de om nu va fi redus sau ca urmare a războiului nuclear.
Cât timp va exista Pământul?
Culisele finale ale planetei noastre sunt legate de evoluția Soarelui, scrie Live Science.
„Pământul mai are probabil 4,5 miliarde de ani până când Soarele devine o gigantă roșie și apoi înghite Pământul”, a spus Ravi Kopparapu, cercetător al planetelor la NASA Goddard Space Flight Center. O gigantă roșie se formează în etapele finale ale evoluției stelare, când steaua rămâne fără hidrogen pentru a alimenta fuziunea sa nucleară și începe să moară, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).
Odată cu oprirea fuziunii, gravitația va prelua controlul. Nucleul de heliu va începe să se comprime sub acțiunea gravitației, ceea ce va crește temperatura. Acea creștere bruscă a căldurii va determina expansiunea dramatică a stratului exterior de plasmă al Soarelui. „Soarele va crește cel puțin până la dimensiunea orbitei Pământului”, a spus Kopparapu.
Pământul ar putea dispărea cu mult înainte ca Soarele să moară
Dar Pământul cel mai probabil nu va supraviețui până atunci și cu siguranță nu va mai fi Pământul așa cum îl cunoaștem acum.
„Nu trebuie să așteptăm să ajungă straturile exterioare ale Soarelui până la Pământ”, a spus el.
Planeta va experimenta căldură extremă mult înainte ca Soarele să-și termine tranziția către o gigantă roșie. Pe măsură ce procesul de moarte al Soarelui îi crește temperatura, „oceanul se va evapora, apoi atmosfera se va pierde în cele din urmă, iar forțele de maree ale gravitației Soarelui vor sfâșia Pământul”, continuă cercetătorul.
În jurul a 1,3 miliarde de ani de acum înainte, „oamenii nu vor putea să supraviețuiască fiziologic, în natură, pe Pământ” din cauza condițiilor susținute de căldură și umiditate. În aproximativ 2 miliarde de ani, oceanele s-ar putea evapora atunci când luminozitatea Soarelui va fi aproape cu 20% mai mare decât este acum, a spus Kopparapu.
Cât timp va exista Pământul și ce forme de viață ar putea supraviețui până spre final?
Ceva viață ar putea supraviețui până la acest punct, cum ar fi „extremofilele” care trăiesc în apropierea orificiilor hidrotermale de pe fundul oceanului, dar nu și oamenii, a spus Kopparapu.
„Oamenii și toate viețuitoarele complexe au foarte multe nevoi”, a spus Rodolfo Garcia, doctorand în astronomie și astrobiologie la Universitatea Washington (SUA). De exemplu, la oameni, o temperatură corporală cu doar 3,3 grade Celsius mai mare este periculoasă pentru viață, a spus el.
Temperaturile periculoase ale bulbului umed (o combinație de temperatură, umiditate, viteză a vântului, unghiul soarelui și acoperirea norilor) în care oamenii nu se mai pot răcori prin transpirație sunt mult mai iminente, la doar câteva grade distanță, a spus Kopparapu.
Pragul de bulb umed pentru oameni a fost inițial prezis la 35°C, dar cercetările mai noi sugerează că temperaturile bulbului umed de 30°C pot fi letale.
Unele locuri de pe Pământ au atins deja temperaturi ale bulbului umed care depășesc 32°C de mai multe ori, iar modelele climatice prevăd că 35°C va deveni o apariție regulată în regiuni precum Orientul Mijlociu până la sfârșitul secolului. La acea temperatură, animalele care transpiră vor fi practic gătite în căldură, a spus Kopparapu. Prin urmare, propriile noastre gaze cu efect de seră sunt setate să amenințe viața și societatea de pe Pământ mult înainte ca Soarele să moară.
„Dacă vorbim despre viața umană, următoarele sute de ani vor fi interesante”, a spus Kopparapu.
Vă recomandăm să citiți și:
Telescopul Webb a descoperit o strălucire „extremă” de la primele galaxii ale Universului
Atmosfera planetei Marte strălucește în nuanțe de verde pe timpul nopții
Satelitul ARRAKIHS pentru căutarea materiei întunecate va fi lansat în 2030. Iată cum va funționa!