O priveliște spectaculoasă cu orizontul planetei Marte a fost surprinsă de sonda Odyssey de la NASA, cu ajutorul camerei foto THEMIS, în cadrul unei operațiuni ce a necesitat trei luni de pregătire pentru ingineri.
Fotografia a fost făcută de la puțin peste 400 kilometri deasupra suprafeței planetei, cam aceeași altitudine la care Stația Spațială Internațională orbitează Pământul.
Astronauții rămân adesea fără cuvinte atunci când văd curbura Pământului sub Stația Spațială Internațională (ISS). Acum, oamenii de știință din cadrul echipelor misiunilor de pe Marte au și ei parte de imagini absolut uimitoare, mulțumită sondei Mars Odyssey de la NASA, lansată în 2001. În octombrie 2023, sonda a împlinit 22 de ani pe orbita Planetei Roșii.
Nava spațială a trimis o serie de imagini panoramice care dezvăluie peisajul marțian de sub straturile de nori și praf. Reunite, cele 10 imagini oferă o perspectivă uimitoare cu planeta Marte, dar și noi indicii despre atmosfera marțiană, potrivit unui comunicat al NASA.
Misiunea a inclus, de asemenea, imagini și cu micul satelit marțian Phobos. Aceasta este a șaptea oară în 22 de ani în care sonda și-a îndreptat instrumentul THEMIS spre satelitul natural pentru a măsura variațiile de temperatură de la suprafață.
Noile fotografii includ detalii despre proprietățile fizice și compoziția satelitului natural. Cercetările viitoare vor ajuta la rezolvarea unei dezbateri despre Phobos, care măsoară 25 de kilometri în lungime. Oamenii de știință nu știu încă dacă este un asteroid capturat sau o bucată antică din Marte care s-a desprins din planetă după un impact.
NASA participă cu JAXA (Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială) în cadrul unei misiuni de returnare de mostre de pe Phobos și Deimos, numită Mars Moon eXplorer sau MMX. Imaginile obținute cu Odyssey vor fi de mare ajutor pentru cercetătorii misiunii MMX.
Pentru prima dată, NASA a detectat metan pe o exoplanetă îndepărtată
NASA va cheltui o sumă colosală ca să distrugă Stația Spațială Internațională
NASA și JAXA ar putea lansa primul satelit din lemn al lumii în 2024
Oasele unui „schelet cosmic”, observate în noi imagini de la NASA