Telescopul Spațial James Webb a găsit „structuri neexplicate” în inima galaxiei noastre
Cercetătorii de la NASA au publicat o nouă fotografie spectaculoasă cu galaxia Calea Lactee făcută cu Telescopul Spațial James Webb. Noua imagine arată în detaliu fără precedent o regiune din apropierea nucleului galactic, acolo unde au fost observate „structuri neexplicate”.
Telescopul Spațial James Webb a surprins în detaliu Sagittarius C, o regiune centrală a Căii Lactee în care se nasc stele și care se află la 300 de ani-lumină depărtare de gaura neagră monstruoasă din inima galaxiei noastre.
Fotografia conține aproximativ 500.000 de stele și un roi de protostele învăluit de nori groși de praf și gaz. Protostelele sunt stele abia născute ce acumulează masă înainte să devină „adulte”.
Cercetătorii nu știu ce sunt aceste structuri
În afară de stele, telescopul a dezvăluit emisii de hidrogen ionizat. De obicei, astfel de emisii sunt produse de stelele masive care emit fotoni ce ionizează hidrogenul din jur.
Printre aceste emisii, oamenii de știință au observat structuri „în formă de ace”, aranjate la întâmplare prin hidrogenul ionizat. Cercetătorii nu știu ce sunt aceste structuri, dar în mod cert vor încerca să afle, transmite Futurism.
„Vedem o sumedenie de elemente pentru prima oară”
„Nu au existat niciodată date în infraroșu despre această regiune la acest nivel de rezoluție și sensibilitate pe care îl avem cu Webb, astfel că vedem o sumedenie de elemente pentru prima oară. Webb dezvăluie o cantitate incredibilă de detalii, fapt ce ne permite să studiem formarea stelară în acest mediu într-un fel care nu a mai fost posibil”, a explicat Samuel Crowe, investigator principal și student la Universitatea din Virginia, SUA.
Telescopul Webb a fost lansat în ziua de Crăciun în 2021, iar primele fotografii au ajuns pe Pământ în 2022. Telescopul a fost lansat cu scopul de a privi în cele mai timpurii perioade ale Universului, în căutare de exoplanete, galaxii tinere, dar și să dezvăluie cum se formează stelele, precum cele surprinse în imaginea de mai sus.
„Centrul galactic este un loc aglomerat și tumultuos”
Această nouă fotografie nu este doar frumoasă, dar i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă cum apar stelele.
„Centrul galactic este un loc aglomerat și tumultuos. Există nori turbulenți de gaz magnetizat care formează stele, ce mai apoi afectează gazul din jur cu vânturile, jeturile și radiațiile produse. Webb ne-a oferit o tonă de date despre aceste mediu extrem, iar noi abia începe să le studiem”, a precizat cercetătorul Rubén Fedriani de la Instituto Astrofísica de Andalucía, Granada, Spania.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Telescopul Webb a descoperit o strălucire „extremă” de la primele galaxii ale Universului
A fost găsită o galaxie izbitor de asemănătoare cu a noastră
Astronomii au descoperit „galaxii abia născute” cu ajutorul Telescopului Webb