Home » Știință » Racheta prăbușită pe fața nevăzută a Lunii în martie 2022 avea la bord un obiect misterios

Racheta prăbușită pe fața nevăzută a Lunii în martie 2022 avea la bord un obiect misterios

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.11.2023

La începutul anului 2022, o navă spațială chineză s-a izbit de Lună și a lăsat în urmă „o cicatrice dublă” pe suprafață, iar acum au ieșit la iveală noi detalii.

Într-un nou studiu publicat în Planetary Science Journal, cercetătorii de la Universitatea din Arizona, SUA au explicat că obiectul care a lovit Luna în martie 2022 a fost un booster de la o rachetă Long March 3C, dar și că uriașul crater dublu lăsat în urmă sugerează că avea la bord o încărcătură necunoscută.

Încă dinainte să se întâmple, coliziunea a fost învăluită în mister. Potrivit Space.com, totul a început în 2015 atunci când oamenii de știință au observat că resturi spațiale erau pe o traiectorie de coliziune cu Luna. Astronomii au crezut inițial că era vorba de un booster de la o rachetă SpaceX Falcon 9, dar în cele din urmă și-au dat seama că era un lansator pentru misiunea chineză Chang’e pe Lună, lansată cu un an înainte.

Un crater dublu creat în urma coliziunii

Deși China a negat că nava spațială făcea parte dintr-o misiune a țării, centrul de comandă pentru operațiuni spațiale al SUA a insistat și a transmis că boosterul care a lansat sonda chineză nu a mai intrat în atmosfera Pământului, ceea ce ar fi însemnat că plutea undeva în apropierea planetei noastre sau, după cum se pare acum, a Lunii.

Studiul din cazul de față a demonstrat că resturile spațiale care au lovit Luna în martie 2022 au fost în mod sigur de la racheta Long March 3C, dar și că acel crater dublu creat în urma coliziunii indică faptul că ceva se afla la bordul boosterului.

Acel ceva este un mister total, transmite Futurism.

Ceva greoi era atașat de booster

Observațiile cercetătorilor cu racheta Chinei sugerează că ceva greoi era atașat de booster, fapt pentru care nava spațială s-a rostogolit în spațiu înainte de prăbușire. Așa ceva nu se întâmplă de obicei cu astfel de obiecte.

„Ceva care s-a aflat în spațiu atât de mult timp este influențat de forțe de la gravitația Pământului și a Lunii și de la lumina Soarelui. Așadar, te-ai aștepta să se clatine puțin, mai ales dacă vorbim despre un corp de rachetă uriaș și gol cu un motor uriaș pe o parte. Dar obiectul se tot rostogolea, într-un mod foarte stabil”, a explicat Tanner Campbell, doctorand în științe aerospațiale la Universitatea din Arizona.

„Probabil nu vom ști niciodată”

Orice ar fi fost atașat de restul de rachetă, se pare că a fost suficient de mare încât să contrabalanseze motoarele de sute de kilograme și să se rostogolească. După ce au analizat încărcăturile cunoscute ale boosterului, echipa a concluzionat că un obiect de masă corespunzătoare lipsea de pe listă.

„Desigur, nu avem cum să știm ce a fost, poate o structură adițională de suport sau instrumentație adițională, sau altceva. Probabil nu vom ști niciodată”, a adăugat Campbell.

Studiul poate fi accesat în Planetary Science Journal.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Forța misterioasă care creează apă pe Lună

Ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu forța a 22 de bombe atomice

Sursa unor vibrații misterioase de pe Lună, în sfârșit confirmată de cercetători

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase