De ce a suspendat NASA de URGENȚĂ toate misiunile pe planeta Marte?
În data de 11 noiembrie, NASA a suspendat comunicările cu navele spațiale aflate pe planeta Marte. Totuși, agenția spațială americană este așteptată să reia comunicările sâmbătă, 25 noiembrie.
Motivul pentru această pauză de două săptămâni a fost conjuncția solară, ceea ce înseamnă că Soarele se află momentan între Pământ și Marte, astfel că semnalele radio ar putea fi perturbate de particulele solare.
Deși nu au primit noi comenzi, roverele, sateliții și un mic elicopter de pe Marte au avut o listă pregătită din timp cu obiective științifice și au continuat să trimită actualizări.
Comenzile trimise de NASA pe Marte ar putea fi perturbate
Aproximativ o dată la fiecare doi ani, Pământul și Marte trec printr-o scurtă perioadă numită conjuncție solară, astfel că cele două planete se află de-o parte și de alta a Soarelui. În medie, Planeta Roșie este la o distanță de 225 milioane de kilometri de Pământ, însă, în timpul conjuncției solare, distanța ajunge la 380 de milioane de kilometri, adică 2,5 unități astronomice (AU).
Problema este că Soarele poate perturba informațiile trimise pe Terra de roverele, sondele și sateliții de pe Planeta Roșie. Mai mult, comenzile trimise de NASA pe Marte ar putea fi perturbate, iar asta ar putea pune în pericol misiunile.
Ce au făcut roboții de pe Marte în tot acest timp?
Asta nu înseamnă că roboții intră în concediu. Roverele Curiosity și Perseverance au continuat monitorizarea suprafeței marțiene, sondele Reconnaissance și Odyssey au continuat să orbiteze planeta, nava spațială Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) a studiat în continuare atmosfera planetei, iar elicopterul Ingenuity a monitorizat mișcările de sub suprafață.
„Echipele s-au pregătit luni de zile pentru ca toate navele noastre de pe Marte să aibă liste cu obiective. Vom putea în continuare să primim vești de la ele și să le verificăm starea de sănătate”, a explicat Roy Gladden, manager al Mars Relay Network de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, citat de PopularMechanics.
Speranța este că, începând cu 25 noiembrie, comunicările vor reveni la normal, iar toți prietenii noștri de pe Marte vor funcționa în continuare așa cum trebuie.
Vă mai recomandăm să citiți și:
NASA și JAXA ar putea lansa primul satelit din lemn al lumii în 2024
Oasele unui „schelet cosmic”, observate în noi imagini de la NASA
Iată cum construiește NASA sistemele de propulsie pentru misiunea Artemis 2