Leonidele ajung în punctul maxim în acest weekend. Cum să vezi ploaia de meteori?
Deși au mai rămas doar câteva săptămâni din anul 2023, încă mai avem câteva fenomene cerești de văzut.
În weekendul 18 – 19 noiembrie 2023, Leonidele ajung în punctul maxim, iar cu puțin noroc unii dintre noi vom putea observa ploaia de meteori.
Anul acesta, meteorii vor fi mai ușor de observat pentru că Luna nu va străluci atât de puternic pe cerul nopții. Amatorii și iubitorii de astronomie ar putea vedea între 10 și 15 meteori pe oră în orele de după miezul nopții.
Cum apar Leonidele?
Așadar, de ce ar trebui să ne intereseze această ploaie de meteori? Leonidele apar atunci când Pământul trece prin dâra de praf a cometei Tempel-Tuttle, iar mici obiecte cerești – cam de mărimea unui bob de mazăre – ard în atmosfera planetei noastre.
Poate că nu sună impresionant, însă acești mici meteori produc un spectacol deosebit. Aceasta este una dintre cele mai rapide ploi de meteori ce poate fi văzută de pe Pământ, iar fragmentele de praf lovesc atmosfera Pământului cu o viteză uluitoare de 71 de kilometri pe secundă!
Un număr fără precedent de comete
Leonidele sunt faimoase pentru că au produs în trecut furtuni de meteori pe cer, moment în care un număr fără precedent de comete își face apariția și brăzdează cerul nopții.
În anul 1966, spectacolul a fost unul pe cinste, atunci când locuitorii din sud-vestul Statelor Unite ale Americii au observat până la 3.000 de meteori pe minut, potrivit EarthSky.
Astfel de „furtuni de meteori” au loc o dată la 33 de ani – adică același interval de timp necesar pentru ca această cometă să efectueze o orbită în jurul Soarelui – iar specialiștii se așteaptă ca o astfel de furtună să mai aibă loc abia în 2032.
Leonidele vor apărea din direcția constelației Leul
Așadar, pentru cele mai bune condiții de observație, ar fi indicat să ne îndepărtăm cât putem de mult de orașe (și de sursele de poluare luminoasă) și să avem ceva răbdare până când ochii se obișnuiesc cu întunericul nopții.
Leonidele vor apărea din direcția constelației Leul, însă ar trebui să acopere întregul cer.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce a declanșat cel mai mare cutremur pe Marte? Nu a fost un meteor!
Meteorii Cometei lui Halley ating punctul maxim! Cum să vezi Orionidele în 2023?
Un vârf de săgeată făcut din meteorit, datând din Epoca Bronzului, a fost găsit în Elveția
Fenomen uimitor pe cerul României: Diferența dintre meteoroid, bolid și meteorit