Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât sedentarismul, chiar și dormitul, arată un studiu
Un studiu, sprijinit de British Heart Foundation (BHF) și publicat în European Heart Journal, este primul care evaluează modul în care diferitele modele de mișcare pe parcursul unei zile sunt legate de sănătatea inimii.
Bolile cardiovasculare, care se referă la toate bolile inimii și ale circulației, reprezintă cauza principală de mortalitate la nivel mondial. În 2021, aceasta a fost responsabilă pentru unul din trei decese (20,5 milioane). Din 1997, numărul persoanelor care trăiesc cu boli cardiovasculare în întreaga lume s-a dublat și se preconizează că va crește și mai mult.
Cercetătorii de la UCL au analizat date din șase studii, cuprinzând 15.246 de persoane din cinci țări, pentru a vedea cum este asociat comportamentul de mișcare pe parcursul zilei cu sănătatea inimii, măsurată prin șase indicatori comuni.
Fiecare participant a folosit un dispozitiv portabil pe coapsă pentru a-și măsura activitatea pe parcursul unei zile de 24 de ore și i s-a măsurat sănătatea inimii.
Bolile cardiovasculare, cauza principală de mortalitate la nivel mondial
Cercetătorii au identificat o ierarhie a comportamentelor care alcătuiesc o zi tipică de 24 de ore, timpul petrecut în cadrul unei activități moderat-viguroase fiind cel mai benefic pentru sănătatea inimii, urmat de activitatea ușoară, statul în picioare și somnul, în comparație cu impactul negativ al comportamentului sedentar.
Echipa a observat că în cazul înlocuirii comportamentului sedentar, doar cinci minute de activitate moderată-viguroasă au avut un efect notabil asupra sănătății inimii.
De asemenea, înlocuirea a 30 de minute de timp zilnic petrecut în poziția șezând sau culcat cu exerciții fizice moderate s-ar putea traduce printr-o scădere de 2,5 cm (2,7%) a circumferinței taliei sau printr-o scădere de 1,33 mmol/mol (3,6%) a hemoglobinei, scrie EurekAlert.
O ierarhie a comportamentelor care alcătuiesc o zi tipică
„Principala concluzie a cercetării noastre este că, în timp ce mici schimbări în modul în care vă mișcați pot avea un efect pozitiv asupra sănătății inimii, intensitatea mișcării contează. Cea mai benefică schimbare pe care am observat-o a fost înlocuirea sedentarismului cu o activitate moderată până la viguroasă – care ar putea fi o alergare, o plimbare rapidă sau urcarea scărilor – practic orice activitate care vă ridică ritmul cardiac și vă face să respirați mai repede, chiar și pentru un minut sau două”, a explicat dr. Jo Blodgett, primul autor al studiului de la UCL Surgery & Interventional Science și Institute of Sport, Exercise & Health.
În plus, dacă intensitatea activității este mai mică, este nevoie de mai mult timp pentru a începe să aibă un beneficiu tangibil. Folosirea unui birou în picioare timp de câteva ore pe zi în loc de un birou așezat, de exemplu, este o schimbare pe o perioadă relativ mare de timp, dar este, de asemenea, una care ar putea fi integrată destul de ușor într-o rutină de lucru, deoarece nu necesită niciun angajament de timp.
S-a constatat, de asemenea, că persoanele care sunt cel mai puțin active au obținut cele mai mari beneficii de pe urma trecerii de la comportamente sedentare la unele mai active.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Test de cultură generală. De câte ori bate inima pe zi?
Timp de 800 de ani, o civilizație a prosperat în inima Saharei
A fost efectuat al doilea transplant de inimă de porc modificat genetic din istorie
Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă