Telescoapele Webb și Hubble și-au unit forțele și au creat cea mai colorată imagine cu Universul
Telescoapele Webb și Hubble și-au unit forțele și au studiat roiul galactic MACS0416. Fotografiile produse de cele două observatoare spațiale ale NASA au dezvăluit una dintre cele mai detaliate imagini cu această structură cosmică.
Aflat la 4,3 miliarde de ani-lumină depărtare de Pământ, roiul MACS0416 este de fapt o pereche de roiuri galactice în curs de coliziune.
Fotografia făcută de Telescoapele Spațiale Webb și Hubble dezvăluie o bogăție de detalii ce pot fi observate doar prin unirea forțelor celor două instrumente. Imaginea cuprinde un tezaur de galaxii din afara roiului și numeroase surse de lumină.
„Continuăm moștenirea lui Hubble”
Roiul a făcut parte inițial dintr-un studiu fără precedent al programului Hubble numit Frontier Fields, inaugurat în 2014. Hubble a fost în fruntea cercetărilor cu cele mai slab luminate și mai tinere galaxii detectate vreodată.
Acum, Webb privește mai departe în Universul timpuriu decât orice alt instrument, mulțumită capabilităților sale în infraroșu, potrivit NASA.
„Continuăm moștenirea lui Hubble”, a spus Rogier Windhorst de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, investigator principal al programului PEARLS (Prime Extragalactic Areas for Reionization and Lensing Science) și responsabil de observațiile cu Webb din cazul de față.
„Am numit MACS0416 Roiul Galactic Bradul de Crăciun”
Fiecare culoare folosită în fotografia creată cu Webb și Hubble reprezintă o galaxie aflată la o distanță diferită. Galaxiile albăstrui sunt mai apropiate și adesea prezintă formare stelară intensă, fiind detectate cu Hubble, în timp ce galaxiile roșiatice tind să fie mai îndepărtate și au fost detectate cu Webb.
Unele galaxii par, de asemenea, de un roșu intens pentru că aici există o cantitate vastă de gaz cosmic ce absoarbe nuanțele mai albastre ale luminii stelare.
„Am numit MACS0416 Roiul Galactic Bradul de Crăciun, atât pentru că este atât de colorat, cât și datorită luminilor ce clipeau atunci când l-am găsit”, a precizat Haojing Yan de la Universitatea din Missouri, Columbia, SUA autor principal al unui studiu care descrie rezultatele științifice, acceptat pentru publicare în The Astrophysical Journal.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Telescopul Webb a detectat cristale de cuarț în atmosfera unei exoplanete „pufoase”
Telescopul Webb a măsurat expansiunea Universului, iar veștile nu sunt bune!
Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală