Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră observată până acum în raze X, cu ajutorul telescoapelor NASA. Gaura neagră se află într-un stadiu incipient de creștere care nu a mai fost observat până acum, în care masa e similară cu cea a galaxiei-gazdă.
Descoperirea ar putea explica modul în care s-au format unele dintre primele găuri negre supermasive din Univers.
Prin combinarea datelor de la Observatorul cu raze X Chandra al NASA și de la Telescopul Spațial James Webb al NASA, o echipă de cercetători a reușit să găsească semnătura unei găuri negre în creștere la doar 470 de milioane de ani după Big Bang.
Studiul a fost condus de Akos Bogdan de la Centrul de Astrofizică – Harvard & Smithsonian (CfA), și publicat în revista Nature Astronomy. El și echipa sa au găsit gaura neagră într-o galaxie numită UHZ1 în direcția roiului de galaxii Abell 2744, situat la 3,5 miliarde de ani lumină de Pământ.
Datele Webb au dezvăluit că galaxia este mult mai îndepărtată decât roiul, la 13,2 miliarde de ani-lumină de Pământ, când Universul avea doar 3% din vârsta sa actuală.
Observațiile realizate cu Chandra au arătat prezența în această galaxie a unui gaz intens, supraîncălzit și emițător de raze X – o marcă a unei găuri negre supermasive în creștere, scrie NASA.
Lumina din galaxie și razele X provenite de la gazul din jurul găurii negre supermasive sunt amplificate de aproximativ patru ori de materia care intervine în Abell 2744 (datorită lentilelor gravitaționale), ceea ce sporește semnalul infraroșu detectat de Webb și permite Chandra să detecteze sursa slabă de raze X.
Această descoperire este importantă pentru înțelegerea modului în care unele găuri negre supermasive pot atinge mase colosale la scurt timp după Big Bang.
„Există limite fizice în ceea ce privește viteza cu care găurile negre pot crește după ce s-au format, dar cele care se nasc mai masive au un avans”, a declarat Andy Goulding de la Universitatea Princeton.
Echipa lui Bogdan a găsit dovezi puternice că gaura neagră recent descoperită s-a născut deja masivă. Masa s-ar situa între 10 și 100 de milioane de Sori, pe baza luminozității și energiei razelor X.
Acest interval de masă este similar cu cel al tuturor stelelor din galaxia în care trăiește, ceea ce contrastează puternic cu găurile negre din centrul galaxiilor din Universul apropiat care, de obicei, conțin doar o zecime din masa stelelor galaxiei-gazdă.
Tot Universul observabil ar putea fi o gaură neagră
Prima gaură neagră fotografiată de omenire se învârte, au confirmat oamenii de știință
Ar putea deveni Soarele o gaură neagră?
Cum am ști dacă Pământul s-ar fi format într-o gaură neagră?