Consumul de canabis poate duce la infecție fungică dintr-un motiv neașteptat
Planta de canabis găzduiește peste o sută de specii de ciuperci în rădăcini, tulpini, frunze, flori și muguri, dintre care unele pot produce spori potențial dăunători. Care este motivul pentru o creștere a infecțiilor fungice?
Nicio națiune sau stat din Statele Unite care a legalizat canabisul nu necesită testare de siguranță pentru toate aceste potențiale micotoxine. Cercetătorii de la Universitatea din Tennessee, Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea Simon Fraser din Canada avertizează că acest lucru este o neglijență.
Pentru a se asigura că plantele de canabis și cânepă pot fi consumate, vapate sau fumate în siguranță, echipa internațională susține că trebuie să știm mai multe despre ciupercile care trăiesc pe aceste plante și despre efectele lor potențiale asupra sănătății.
Ce anume ar putea declanșa o creștere a infecțiilor fungice?
„Dacă utilizarea medicală a canabisului devine mai larg acceptată, ciupercile contaminante reprezintă o potențială îngrijorare în sănătatea publică”, scriu autorii analizei, conduși de fitopatologul Kimberly Gwinn, de la Universitatea din Tennessee.
În cele din urmă, echipa a putut urmări doar un studiu reprezentativ la nivel național care a examinat legătura dintre consumul de canabis și o creștere a infecțiilor fungice.
Descoperirile din 2020 au dezvăluit că cei care consumă canabis au șanse de 3,5 ori mai mari de a dezvolta o infecție fungică, comparativ cu cei care nu sunt utilizatori. Încă nu este clar dacă aceste infecții provin direct din canabis în sine, dar studiile au găsit dovezi că sporii fungici se lipesc de rășina de pe mugurii și florile de canabis.
Ce ciuperci pot fi găsite în plantele de canabis?
Deși canabisul nu este singura sursă posibilă a unor astfel de focare fungice, planta ar putea fi o sursă de „infecții oportuniste” în rândul consumatorilor mari sau al celor care sunt imunodeprimați, subliniază Science Alert.
În analiză, Aspergillus, Penicillium, Fusarium și Mucor au fost cele mai frecvente specii cu potențial de îngrijorare găsite în plantele de canabis. Inhalate împreună cu canabisul, este posibil ca sporii lor toxici să se răspândească în căile nazale și plămâni, provocând infecții tisulare care ar putea pune viața în pericol, în special la cei care sunt imunodeprimați.
În studiul din 2020, consumatorii de canabis care erau imunocompromiși aveau și mai multe șanse să găzduiască o infecție fungică decât persoanele imunodeprimate care nu consumau canabis. Între timp, în 2019, un studiu a constatat că 89% dintre infecțiile pulmonare fungice cauzate de consumul de canabis au fost asociate cu fumatul, în timp ce doar 4% au fost asociate cu produsele comestibile.
„Deși condițiile de încălzire din timpul fumatului și al vapatului ar trebui să distrugă sporii fungici, ele pot fi insuficiente pentru a face toți sporii neviabili”, notează Gwinn și colegii săi.
Cât de mare ar putea fi problema adusă de o creștere a infecțiilor fungice?
Nu toți sporii fungici sunt neapărat răi pentru om, unii pot fi chiar benefici pentru sănătatea umană, dar până când oamenii de știință nu știu mai multe despre efectele negative și beneficiile asociate cu canabisul, autoritățile de reglementare nu vor ști ce să verifice.
Este posibil ca nu doar plămânii să fie afectați. Consumul de canabis este asociat cu infecții fungice la pacienții cu transplant de rinichi și cu un risc crescut de pneumonie, care poate fi declanșată și de infecțiile fungice.
Analiza susține că sunt necesare studii suplimentare pentru a realiza adevărata amploare a contaminării fungice în produsele de canabis și la ce concentrații ar putea exista efecte potențiale asupra sănătății. Uscarea corectă a mugurilor de canabis și depozitarea lor la umiditate scăzută ar putea fi cheia pentru reducerea contaminării fungice dăunătoare.
„Există puține studii publicate privind prezența micotoxinelor în produsele derivate din canabis. Legalizarea canabisului în mai multe țări, inclusiv în Canada și în numeroase state din SUA, ar trebui să crească disponibilitatea probelor pentru testarea prezenței micotoxinelor pe viitor”, scriu cercetătorii.
Studiul actual a fost publicat în Frontiers in Microbiology.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge
Un virus de la speciile amenințate ar putea trata ulcerul piciorului diabetic