Una dintre artele marțiale poate reduce severitatea bolii Parkinson
S-a demonstrat că arta marțială veche de secole a tai chi-ului are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea echilibrului, reducerea anxietății și prevenirea bolilor cardiovasculare. Acum, se pare că poate reduce și severitatea bolii Parkinson.
Pentru a-și desfășura studiul, cercetătorii au recrutat pacienți care aveau boala Parkinson sporadică. Acesta este un tip de boală Parkinson care nu este moștenit de la un membru al familiei. Oamenii de știință s-au concentrat asupra bolii Parkinson sporadice pentru a putea examina beneficiile tai chi-ului exclusiv asupra simptomelor Parkinson.
Cercetătorii au exclus persoanele cu alte afecțiuni de sănătate (cum ar fi alte boli neurodegenerative) care le-ar fi putut împiedica să participe la cursurile de tai chi. Participanții au fost apoi împărțiți în două grupuri: un grup de control de 187 de persoane care nu au făcut exerciții fizice și un grup de 143 de persoane care au făcut cursurile de tai chi. Participanții aveau o vârstă medie de 66 de ani. A existat un număr egal de bărbați și femei, menționează Science Alert.
Toți participanții erau într-un stadiu incipient al bolii Parkinson și fuseseră diagnosticați cu patru ani în urmă, în medie. Acest lucru a însemnat că orice modificări ale simptomelor observate între cele două grupuri ar putea fi atribuite tai chi-ului.
Participanții din grupul de tai chi au primit cinci cursuri pe durata studiului, care a început în 2016 și s-a încheiat în 2018. De asemenea, li s-a spus să se antreneze de două ori pe săptămână timp de o oră. Toți participanții au fost apoi urmăriți pe o perioadă de trei ani între 2019 și 2021 pentru a evalua severitatea bolii Parkinson.
Severitatea bolii Parkinson, redusă cu arte marțiale
Participanții din grupul de tai chi au avut o funcție motrică mai bună la sfârșitul studiului. Grupul de control, pe de altă parte, a experimentat o scădere mai rapidă a funcțiilor motorii, inclusiv a capacităților de mers și de echilibru.
În plus, grupul de control a luat în medie mai multe medicamente pentru Parkinson pentru a gestiona simptomele pe parcursul studiului, comparativ cu grupul de tai chi. Acest lucru înseamnă fie că boala a fost mai severă și a progresat mai repede în grupul de control, fie că tai chi a avut un efect protector în ceea ce privește progresia bolii.
Efectele pozitive ale tai chi-ului au fost evidente și în simptomele non-motorii, grupul de tai chi raportând o calitate mai bună a vieții și a stării de bine, a somnului, precum și beneficii în ceea ce privește memoria și gândirea.
Având în vedere că medicamentele actuale utilizate pentru tratarea și gestionarea bolii Parkinson nu întârzie progresia bolii și nu previn agravarea simptomelor, o terapie suplimentară accesibilă, dar eficientă, cum ar fi tai-chi-ul ar putea fi benefică pentru pacienți.
Dar oricât de promițătoare sunt aceste rezultate, studiul a avut câteva limitări de remarcat. Primul este că grupurile nu au fost randomizate. Standardul de aur în studiile clinice este de a randomiza participanții în grupuri pentru a preveni introducerea părtinirii în studiu.
Deci, deoarece grupurile nu au fost randomizate, este posibil ca participanții să fi fost recrutați într-un grup din cauza motivației de a face exerciții sau a altor factori de stil de viață. Un alt motiv pentru care unii participanți au fost recrutați în grupul de control a fost din motive practice, cum ar fi locația participantului sau conflicte de muncă.
Cercetătorii recomandă ca studiile de urmărire mai mari din viitor să utilizeze randomizarea pentru a preveni părtinirea.
Ce au arătat studiile anterioare?
Acesta nu este primul studiu care arată că tai chi-ul poate avea beneficii în ceea ce privește severitatea bolii Parkinson. Dar studiile anterioare au găsit beneficii doar pe termen scurt, pe perioade de șase luni. Acest studiu este primul de acest gen care arată beneficii pe termen lung.
Alte tipuri de exerciții fizice au fost, de asemenea, investigate pentru a vedea dacă aduc beneficii pentru pacienții cu boala Parkinson, printre acestea numărându-se antrenamentele de mare intensitate în interval și exercițiile aerobe, cum ar fi mersul pe jos sau înotul. S-a demonstrat că aduc beneficii pentru simptomele motorii și încetinesc progresia bolii într-o perioadă scurtă de timp.
Nu se știe exact de ce exercițiile fizice, și în special tai chi-ul, sunt atât de benefice pentru persoanele cu Parkinson.
Dar se cunoaște din alte cercetări că lipsa exercițiilor fizice poate favoriza inflamația, care este detectată în sângele persoanelor cu Parkinson. Inflamația cronică poate duce la pierderea neuronilor (celule nervoase care trimit mesaje în tot corpul) din creier.
S-a observat că oamenii care fac tai chi au markeri antiinflamatori în sânge. Acest lucru poate explica motivul pentru care arta marțială antică este benefică pentru persoanele cu Parkinson, deoarece scade inflamația.
Deși vor fi necesare mai multe cercetări, mai ales pentru a înțelege dacă tai chi-ul aduce beneficii și pentru persoanele cu stadii ulterioare ale bolii Parkinson, rezultatele acestui studiu recent arată că tai chi-ul ar putea fi folosit ca o completare a planurilor de tratament.
Acest exercițiu se adresează atât aspectelor fizice, cât și celor mentale ale afecțiunii, oferind beneficii precum echilibru îmbunătățit, flexibilitate și bunăstare. Asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu neurologul înainte de a încerca.
Vă recomandăm să citiți și:
Știința poate fi la fel de benefică pentru bunăstarea mintală ca religia
Neanderthalienii ar putea fi „vinovați” pentru sensibilitatea la durere