Cercetătorii japonezi au crescut embrioni de șoareci în spațiu pentru prima oară
Au fost crescuți embrioni de șoareci în spațiu, pe Stația Spațială Internațională (ISS). Aceștia s-au dezvoltat în mod normal în cadrul primului studiu care indică faptul că ar putea fi posibil ca oamenii să se reproducă în spațiu, a spus un grup de oameni de știință japonezi.
Cercetătorii, printre care se numără Teruhiko Wakayama, profesor la Centrul de biotehnologie avansată al Universității Yamanashi (Japonia), și o echipă de la Agenția Spațială Aerospațială Japoneză (JAXA), au trimis embrioni de șoareci în spațiu, înghețați, la bordul unei rachete îndreptată către ISS în august 2021.
Astronauții au dezghețat embrionii în stadiu incipient folosind un dispozitiv special conceput în acest scop și i-au crescut pe stație timp de patru zile. „Embrionii cultivați în condiții de microgravitație s-au dezvoltat” în mod normal în blastociste, celule care se dezvoltă în făt și placentă, au spus oamenii de știință.
Au fost crescuți embrioni de șoareci în spațiu, pe Stația Spațială Internațională
Experimentul „a demonstrat în mod clar că gravitația nu a avut niciun efect semnificativ”, au spus cercetătorii într-un studiu care a fost publicat în revista științifică iScience.
Oamenii de știință au mai spus și că nu au existat schimbări semnificative în starea ADN-ului și a genelor, după ce au analizat blastocistele care au fost trimise înapoi la laboratoarele de pe Pământ.
Acesta este „primul studiu care arată că mamiferele pot prospera în spațiu”, au spus într-o declarație comună Universitatea din Yamanashi și institutul național de cercetare Riken. Este „primul experiment din lume care a cultivat embrioni de mamifere în stadiu incipient în microgravitația completă a ISS”, se arată în comunicatul citat de Phys.org.
O cercetare importantă pentru viitoarele misiuni
„În viitor, va fi necesar să transplantăm blastocistele care au fost cultivate în microgravitația ISS în șoareci pentru a vedea dacă șoarecii le pot da naștere”, pentru a confirma că blastocistele sunt normale, au scris cercetătorii.
O astfel de cercetare ar putea fi importantă pentru viitoarele misiuni de explorare și colonizare a spațiului. În cadrul programului său Artemis, NASA intenționează să trimită oamenii înapoi pe Lună pentru a învăța cum să trăiască acolo pe termen lung, pentru a ajuta la pregătirea unei călătorii pe Marte, cândva spre sfârșitul anilor 2030.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Câți litri de sânge are un om?
„Fântâna tinereții” din centrul Căii Lactee naște stele acolo unde nu ar trebui să existe
Oamenii cu viață foarte lungă au sângele diferit, arată un nou studiu
Premieră mondială: Inteligența Artificială a descoperit o supernova fără intervenție umană