Eclipsă parțială de Lună sâmbătă, 28 octombrie. Ora la care Luna trece în umbra Pământului
În weekendul 28 – 29 octombrie, Luna va trece în umbra Pământului, astfel că vom putea vedea pe cer o eclipsă parțială de Lună, vizibilă inclusiv din România.
Începând cu sâmbătă, 28 octombrie și până duminică, 29 octombrie, eclipsa parțială de Lună va avea loc în același timp cu Luna Plină din octombrie, sau Luna Vânătorului. Aceasta este o eclipsă parțială doar pentru că Pământul, Luna și Soarele nu se vor alinia în linie perfectă. Asta înseamnă că doar o parte din Lună va trece prin cea mai întunecată regiune din umbra planetei noastre.
La începutul eclipsei, Luna va trece în partea exterioară și mai luminoasă din umbra Pământului, numită penumbra. Pentru cei din Europa, eclipsa parțială de Lună începe sâmbătă, 28 octombrie, la ora 21:01 (ora României).
Eclipsă parțială de Lună, vizibilă din România
Pe măsură ce Pământul se apropie de Lună, cea mai întunecată parte din umbra sa va începe să învăluie discul selenar. Această fază va începe la ora 22:35 (ora României). Urmează punctul maxim al eclipsei, atunci când umbra Pământului va acoperi o mare parte din Lună, la ora 23:14 (ora României), potrivit Space.com.
Eclipsa parțială de Lună se va sfârși odată ce Luna va ieși din umbra planetei noastre, moment ce începe la ora 23:52 (ora României) în seara zilei de sâmbătă, 28 octombrie. În final, Luna va ieși și din penumbra noastră, la ora 01:26 (ora României), duminică 29 octombrie.
Eclipsele au loc doar atunci când…
Nu este o coincidență faptul că eclipsa parțială de Lună are loc în același timp cu Luna Vânătorului, având în vedere că eclipsele de Lună trebuie să aibă loc în timpul nopților cu Lună Plină. Cu toate acestea, nu toate Lunile Pline sunt însoțite de eclipse, iar asta pentru că traiectoria orbitală a Lunii în jurul Pământului are o inclinație de 5 grade în comparație cu orbita planetei noastre în jurul Soarelui. Eclipsele au loc doar atunci când Luna Plină este aproape de punctele în care orbitele Pământului și Lunii se intersectează, numite și „noduri selenare”.
Pentru eclipsa de sâmbătă, 28 octombrie nu veți avea nevoie de echipamente speciale, ci doar de vreme bună și multă răbdare. Mai mult, dacă o ratăm pe aceasta, vom mai avea parte de o eclipsă parțială de Lună în 17 septembrie 2024, vizibilă în mare parte din Europa și America de Nord.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Adevărata vârstă a Lunii, dezvăluită cu mostrele aduse de astronauții Apollo 17 pe Pământ
Forța misterioasă care creează apă pe Lună
China se gândește serios să construiască baze în peșterile de pe Lună
Ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu forța a 22 de bombe atomice