Home » Știință » Roverul VIPER de la NASA a cucerit „o cursă cu obstacole” pe suprafața selenară

Roverul VIPER de la NASA a cucerit „o cursă cu obstacole” pe suprafața selenară

Roverul VIPER de la NASA a cucerit „o cursă cu obstacole” pe suprafața selenară
Credit foto: NASA/Glenn Research Center
Publicat: 30.10.2023

Noul prototip de rover lunar al NASA a reușit să finalizeze cu succes un test al unei piste cu obstacole care simulează terenul accidentat de pe suprafața Lunii.

Roverul, denumit VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), este așteptat să fie lansat la polul sudic selenar în noiembrie 2024, la bordul unei rachete SpaceX Falcon Heavy. Pentru a testa mobilitatea roverului, inginerii de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA din Cleveland, SUA au creat un mediu selenar simulat, incluzând bolovani, pante abrupte și cratere adânci.

VIPER urmează să aterizeze pe Mons Mouton, un munte din apropierea polului sudic al Lunii. Acesta va ateriza în apropierea marginii vestice a craterului Nobile, unde va avea sarcina de a caracteriza mediul lunar pentru a ajuta la alegerea viitoarelor locuri de aterizare din cadrul programului Artemis în timpul misiunii sale de aproximativ 100 de zile.

Roverul s-a rostogolit și a urcat peste cratere

NASA a distribuit o înregistrare video cu testele recente de mobilitate ale roverului, care arată că acesta a reușit să depășească potențialele provocări cu care se va confrunta pe suprafața selenară.

În cadrul testelor, roverul s-a rostogolit peste roci mari și a trebuit să se manevreze prin solul asemănător nisipurilor mișcătoare, în timp ce urca pe pante abrupte și peste cratere.

Roverul va fi lansat la polul sud al Lunii în noiembrie 2024

O parte a programului Artemis al NASA are ca scop înființarea unei așezări permanente la polul sudic al Lunii.

VIPER va juca un rol-cheie în stabilirea locurilor în care apa și alte resurse ar putea fi recoltate pentru a susține oamenii în timpul șederii prelungite pe Lună.

Echipa misiunii VIPER își propune, de asemenea, să abordeze întrebările deschise legate de modul în care apa înghețată și alte substanțe volatile au ajuns pe Lună, de unde provin, ce a făcut ca unele dintre ele să se păstreze de-a lungul a miliarde de ani și unde se duc după ce scapă din solul lunar, au declarat oficialii NASA, scrie Space.

De asemenea, inginerii de la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston au testat recent ultimul instrument științific al VIPER – un burghiu numit pe bună dreptate TRIDENT, care înseamnă The Regolith Ice Drill for Exploring New Terrain (burghiul de gheață pentru explorarea noului teren).

VIPER va juca un rol-cheie

Sonda este al patrulea și ultimul instrument științific care ajunge în camera curată, unde se construiește VIPER.

Echipa NASA, alături de inginerii de la Honeybee Robotics din Altadena, California, a efectuat o serie de inspecții de preintegrare a burghiului, care va fi folosit pentru a extrage resturi de sol de la o adâncime de până la un metru sub suprafața lunară.

TRIDENT este un burghiu percutant rotativ, ceea ce înseamnă că se rotește pentru a tăia în sol în timp ce bate cu ciocanul pentru a fragmenta materialul dur. Burghiul va putea măsura rezistența solului lunar, precum și temperatura de sub suprafață, potrivit unui comunicat al NASA.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un „diavol de praf” uriaș, filmat de roverul Perseverance pe planeta Marte

Roverul și sonda Indiei nu răspund la apelurile cercetătorilor ISRO și ar putea fi pierdute pentru totdeauna

Panoramă incredibilă de pe Marte, surprinsă de roverul Curiosity al NASA

Roverul Chandrayaan-3 al Indiei a confirmat că există sulf la polul sudic al Lunii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase