În fiecare an, oamenii din întreaga lume mănâncă peste 100 de miliarde de banane, dintre care cele mai multe sunt de un tip numit Cavendish.
O boală fungică amenință să șteargă bananele Cavendish de pe fața pământului. Unii oameni de știință modifică genetic fructele pentru a le face mai rezistente la boală. Însă cea mai bună soluție la această problemă, susțin unii, este ca fermierii să revizuiască complet producția de banane și să nu mai cultive un singur soi de fructe.
Există peste 1.000 de soiuri de banane, dar aproximativ 47% dintre bananele pe care le consumă oamenii sunt banane Cavendish (Musa acuminata).
Cavendish domină piața mondială a bananelor din mai multe motive. În primul rând, soiul este rezistent la unele dintre principalele boli care ucid bananele; în al doilea rând, are o durată lungă de depozitare; și în al treilea rând, agricultorii pot crește, de obicei, mai multe banane Cavendish decât alte soiuri pe aceeași suprafață de teren.
„Datorită tuturor acestor motive, Cavendish devine un produs foarte practic”, a declarat jurnalistul Dan Koeppel, autorul cărții „Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World”, a declarat pentru Insider.
Dar Cavendish este amenințat de o ciupercă care infectează planta. Infecția se numește boala Panama (Fusarium wilt) rasa tropicală 4.
Infecția TR4 începe în rădăcinile bananierului și apoi se răspândește, dezactivând în cele din urmă capacitatea plantei de a absorbi apă sau de a efectua fotosinteza. În cele din urmă, copacul moare ca urmare.
Ceea ce se întâmplă cu bananele Cavendish s-a mai întâmplat înainte cu un alt soi popular de banane numit Gros Michel. Gros Michel a fost „principala banană de export în prima jumătate a secolului trecut”, a declarat pentru Insider James Dale, profesor și lider al programului de biotehnologie a bananelor de la Universitatea de Tehnologie din Queensland.
Dar un predecesor al TR4, numit rasa tropicală 1, a început să infecteze bananele în 1876. Până în anii 1950, aceasta a decimat complet fermele Gros Michel, forțând producătorii de banane din întreaga lume să caute un nou soi. În anii următori, „Cavendish a devenit principala banană de export, înlocuind Gros Michel, deoarece era imună la TR1”, a adăugat Dale.
În 1997, oamenii de știință au detectat o nouă tulpină (TR4) în apropiere de Darwin, Australia, care a infectat Cavendish. Până în 2015, aceasta s-a răspândit la fermele de banane din Queensland, cel mai mare stat producător de banane din Australia.
„De atunci, s-a răspândit în India și China, cei mai mari producători de banane din lume. De asemenea, s-a răspândit în Orientul Mijlociu și în Africa și, foarte recent, a fost găsită în America de Sud”, a declarat Dale pentru Insider.
Unii fitopatologi nu cred că banana Cavendish va avea aceeași soartă ca și Gros Michel. „Boala evoluează încet, așa că mai avem cel puțin un deceniu până când impactul va fi drastic”, a spus Dale.
De asemenea, mulți oameni de știință lucrează la un Cavendish rezistent la TR4 sau la un înlocuitor rezistent pentru Cavendish. De exemplu, Dale și colegii săi au dezvoltat un Cavendish modificat genetic numit QCAV-4, despre care au spus că este foarte rezistent la TR4, scrie ScienceAlert.
Un alt grup de cercetare condus de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge explorează altoirea ca o posibilă soluție. Grefarea de țesut de la o plantă pe o alta poate modifica anumite caracteristici ale plantei respective, cum ar fi creșterea rezistenței la boli, potrivit Universității din Cambridge.
Captură record de cocaină în Spania, găsită printre cutii de banane
De ce devin bananele maro și cum întârziem procesul de coacere?
Un elefant de la Grădina Zoologică din Berlin a învățat să-și desfacă singur bananele
Un transport de banane conținea o cantitate uriașă de cocaină. Unde se îndrepta drogul?