Oamenii sunt mai leneși atunci când muncesc alături de un robot
Angajații umani sunt mai leneși atunci când colegul lor de muncă este un robot, arată o nouă cercetare a oamenilor de știință germani.
O nouă cercetare descoperă că, atunci când lucrează alături de un robot, angajații umani sunt mai leneși; acest lucru este similar cu situația în care unii dintre noi ne vom da silința mai puțin, știind că un coleg sârguincios va prelua greul.
Cercetarea, publicată în jurnalul Frontiers in Robotics and AI, sugerează că această așa-numită „lene socială” este un semn că oamenii văd în sfârșit roboții drept colegi de echipă.
Angajații sunt mai leneși dacă au un coleg robot
„Munca în echipă este o binecuvântare mixtă. Lucrul împreună îi poate motiva pe oameni să performeze bine, dar poate duce și la o pierdere a motivației, deoarece contribuția individuală nu este la fel de vizibilă”, a declarat coautoarea studiului Dietlind Helene Cymek, cercetătoare la Universitatea Tehnică din Berlin (Germania).
Pentru experiment, cercetătorii i-au îndrumat pe participanți să inspecteze imagini cu plăci de circuite pentru defecte de fabricație, astfel încât cercetătorii să-i poată urmări cu exactitate. Unui grup i s-a spus că plăcile fuseseră deja inspectate de un robot, pe care l-au auzit lucrând în apropiere. Celălalt grup credea că lucrează singur.
Descoperirile? Cei care au lucrat alături de robot au ratat mai multe defecte și au avut rate de eroare semnificativ mai mari, chiar dacă ambele părți au petrecut aproximativ aceeași perioadă de timp inspectând plăcile, scrie Futurism.
Ar trebui să ne îngrijorăm?
Kathleen Richardson, profesoară de etică a culturii și Inteligență Artificială la Universitatea De Montfort (Marea Britanie), spune că rezultatele au fost probabil în parte un simptom al considerării roboților mai degrabă colegi decât instrumente.
„Acest antropomorfism scapă de sub control, sincer”, a spus Richardson, care nu a fost implicată în studiu. „Este ideea că există un proces de colaborare, idee pe care o resping”, a adăugat ea.
„Mă frapează faptul că lucrătorii fac ceea ce au făcut întotdeauna, adică în situațiile în care cred că un instrument poate face ceva, îl lasă”, a adăugat ea.
Cercetătorii sunt de părere că acest tip de lene socială ar putea fi periculos. Ultimul lucru pe care ți l-ai putea dori, până la urma urmei, este ca cineva a cărui sarcină este să verifice lucrurile să nu-și facă treaba așa cum trebuie.
Dar Richardson sugerează că managementul prost ar putea fi adevăratul vinovat. „Pariez că dacă ar exista un stimulent și dacă oamenii ar putea primi un bonus suplimentar pentru identificarea erorilor din cipuri, atunci ar depune un pic mai mult efort”, a spus ea.
În afara locului de muncă, acest fenomen inconștient, în care creierul nostru merge într-un fel pe pilot automat atunci când un robot ne ajută cu o sarcină, poate fi văzut, fără îndoială, în domeniul mașinilor care se conduc singure.
Oriunde este folosită, este important să fim la fel de precauți cu tehnologia care automatizează sarcini importante.
Vă recomandăm să citiți și:
Un studiu arată că există o legătură între insomnie și hipertensiunea arterială la femei
Un studiu indică o posibilă legătură între stresul cronic și Alzheimer
O doză zilnică de ceai negru ne-ar putea salva de diabet
A fost creat mușchiul artificial pentru studiul distrofiei musculare Duchenne