Persoanele care consumă doar două porții de carne roșie pe săptămână pot avea un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu persoanele care consumă mai puține porții, iar riscul crește odată cu un consum mai mare, potrivit unui nou studiu condus de cercetători de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Aceștia au constatat, de asemenea, că înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine sănătoase pe bază de plante, cum ar fi nucile și legumele, sau cu cantități modeste de alimente lactate, a produs un risc redus de diabet de tip 2.
Studiul a fost acceptat pentru publicare în The American Journal of Clinical Nutrition.
„Constatările noastre susțin puternic orientările dietetice care recomandă limitarea consumului de carne roșie, iar acest lucru se aplică atât la carnea roșie procesată, cât și la cea neprocesată”, a declarat autorul coordonator Xiao Gu, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Nutriție.
În timp ce studiile anterioare au arătat o legătură între consumul de carne roșie și riscul de diabet de tip 2, acest studiu, care a analizat un număr mare de cazuri de diabet de tip 2 în rândul participanților urmăriți pe o perioadă extinsă de ani, adaugă un nivel mai mare de certitudine cu privire la această asociere.
Ratele de diabet de tip 2 cresc rapid în SUA și în întreaga lume. Acest lucru este îngrijorător nu numai pentru că boala reprezintă o povară serioasă, dar este, de asemenea, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și renale, cancer și demență.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele de sănătate de la 216.695 de participanți la Nurses’ Health Study (NHS), NHS II și Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Dieta a fost evaluată cu ajutorul unor chestionare de frecvență alimentară la fiecare doi-patru ani, timp de până la 36 de ani. În această perioadă, peste 22.000 de participanți au dezvoltat diabet de tip 2.
Cercetătorii au constatat că, de fapt, consumul de carne roșie, inclusiv de carne roșie procesată și neprocesată, a fost puternic asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2. Participanții care au consumat cea mai multă carne roșie au avut un risc cu 62% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin. Fiecare porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată a fost asociată cu un risc cu 46% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, iar fiecare porție zilnică suplimentară de carne roșie neprocesată a fost asociată cu un risc cu 24% mai mare.
Cercetătorii au estimat, de asemenea, efectele potențiale ale înlocuirii unei porții zilnice de carne roșie cu o altă sursă de proteine. Ei au constatat că înlocuirea unei porții de nuci și leguminoase a fost asociată cu un risc cu 30% mai mic de diabet de tip 2, iar înlocuirea unei porții de produse lactate a fost asociată cu un risc cu 22% mai mic.
„Având în vedere constatările noastre și lucrările anterioare ale altora, o limită de aproximativ o porție pe săptămână de carne roșie ar fi rezonabilă pentru persoanele care doresc să își optimizeze sănătatea și bunăstarea”, a declarat autorul principal Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție.
Pe lângă beneficiile pentru sănătate, înlocuirea cărnii roșii cu surse sănătoase de proteine vegetale ar contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a schimbărilor climatice și ar oferi alte beneficii pentru mediu, potrivit cercetătorilor, scrie EurekAlert.
Expunerea la lumina naturală ar putea ajuta la tratarea și prevenirea diabetului
Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge
Un virus de la speciile amenințate ar putea trata ulcerul piciorului diabetic
Cazurile de diabet vor ajunge la 1,3 miliarde la nivel mondial până în 2050