Un bărbat a ajuns la Urgențe cu o dermatită rară pe tot spatele după ce a mâncat o ciupercă comestibilă foarte comună.
Bărbatul în vârstă de 72 de ani pregătise și mâncase ciuperci shiitake (Lentinula edodes). La două zile după aceea, bărbatul a dezvoltat o erupție cutanată pe spate care i-a provocat o mâncărime atât de puternică încât nu mai putea dormi, potrivit unui studiu de caz publicat în The New England Journal of Medicine.
Atunci când a ajuns la spital, medicii i-au examinat spatele și au descoperit că avea pielea inflamată de parcă ar fi fost biciuit pe spate și pe partea superioară a feselor.
Echipa a exclus inițial dermografismul, o afecțiune care provoacă formarea de urme în relief pe piele după ce aceasta este zgâriată sau frecată. De asemenea, nu au existat semne că ganglionii lui erau umflați, ceea ce poate indica o infecție virală sau bacteriană sau că afecțiunea a început să atingă alte țesuturi ale corpului.
În schimb, având în vedere ce mâncase, medicii l-au diagnosticat cu o dermatită rară, numită simplu „dermatita shiitake”, o reacție asociată în mod obișnuit cu dungi „ca de bici” pe trunchiul corpului.
Raportată pentru prima dată în Japonia în 1977, dermatita shiitake este cel mai frecventă în Asia, unde ciupercile sunt consumate în mod regulat. Cu toate acestea, cazuri au fost raportate și în alte locuri, de exemplu, în Europa, America de Nord și America de Sud.
Erupțiile cu dungi arată similar cu cele pe care le dezvoltă uneori pacienții care iau medicamentul pentru chimioterapie bleomicină. De asemenea, arată similar cu erupțiile cutanate legate de dermatomiozită, o afecțiune inflamatorie care provoacă slăbiciune musculară pe lângă erupțiile cutanate, și boala Still la adulți, un tip de artrită inflamatorie, scrie Live Science.
În dermatita shiitake, erupțiile liniare apar din cauza unui carbohidrat din ciuperci numit lentinan. Acest carbohidrat declanșează eliberarea de mesageri chimici, cum ar fi interleukina-1, care provoacă inflamație. Acest lucru face ca vasele de sânge ale pacientului să se dilate și să se dezvolte erupția cutanată caracteristică, de obicei la două-trei zile după ce o persoană a mâncat ciupercile.
Lentinanul se descompune atunci când este încălzit, motiv pentru care această reacție apare doar atunci când oamenii mănâncă ciuperci shiitake crude sau insuficient gătite.
„Dermatita Shiitake este evitată atunci când ciupercile sunt bine gătite la temperaturi care depășesc 145 de grade Celsius”, a declarat Eglė Janušonytė, de la Spitalele Universității din Geneva (Elveția).
În mod normal, dermatita shiitake dispare de la sine, fără tratament, dar pacienților li se pot administra medicamente antiinflamatoare pentru a le trata simptomele. În acest caz, bărbatului i s-au prescris steroizi de aplicat pe spate, precum și comprimate antihistaminice de luat pe cale orală. După două săptămâni, spatele a prezentat mai puțină mâncărime, dar avea pete mai întunecate rămase pe piele; acest lucru se întâmplă adesea după ce inflamația se retrage în piele.
Bărbatul a fost „sfătuit să gătească complet ciupercile shiitake în viitor”, au scris autorii raportului de caz. Medicii speră că întâmplarea sa va crește gradul de conștientizare al furnizorilor de servicii medicale cu privire la această afecțiune.
„Este important ca publicul și profesioniștii din domeniul sănătății să fie conștienți de această dermatită rară, care este o afecțiune distinctă clinic, și care poate părea alarmantă inițial, dar este, în realitate, o afecțiune autolimitată, cu un prognostic excelent”, a spus Janušonytė. „Autolimitare” se referă la boli care de obicei dispar fără tratament.
Test de cultură generală. Care este cel mai rapid mușchi din corpul uman?
O mână bionică revoluționară a fuzionat cu oasele, mușchii și nervii unei femei
Test de cultură generală. Câți litri de sânge are un om?
Oamenii cu viață foarte lungă au sângele diferit, arată un nou studiu