Un „diavol de praf” uriaș, filmat de roverul Perseverance pe planeta Marte
Roverul Perseverance al NASA a surprins imagini rare cu un „diavol de praf” care dansează pe suprafața planetei Marte. Vortexul de praf este mai înalt decât o tornadă de dimensiuni medii din Statele Unite și de cinci ori mai înalt decât Empire State Building, potrivit NASA.
Roverul a observat furtuna în cel de-al 899-lea Sol, sau zi marțiană, al misiunii sale pe Planeta Roșie. Robotul rătăcitor a filmat „diavolul de praf” timp de aproximativ 84 de secunde, în timp ce se dezlănțuia pe vârful unei creste din apropiere, la o distanță de aproximativ 4 kilometri.
Un time-lapse al diavolului de praf, care prezintă acțiunea la o viteză de 20 de ori mai mare, a fost publicat de către Jet Propulsion Lab (JPL) al NASA.
Tornada impunătoare se deplasa cu aproximativ 19 km/h și avea o lățime de aproximativ 61 de metri. A atins o înălțime maximă de 118 m în videoclip, dar partea de sus a furtunii a fost tăiată, ceea ce înseamnă că înălțimea sa reală nu este cunoscută. Cu toate acestea, cercetătorii estimează că a fost extrem de înaltă.
Imagini rare cu un „diavol de praf” uriaș pe Marte
„Nu vedem vârful diavolului de praf, dar umbra pe care o aruncă ne dă o bună indicație a înălțimii sale”, a declarat Mark Lemmon, cercetător planetar la Space Science Institute din Boulder, Colorado, și membru al echipei științifice a Perseverance. „Majoritatea sunt coloane verticale. Dacă acest diavol de praf ar fi configurat în acest fel, umbra sa ar indica faptul că are o înălțime de aproximativ 2 km.”
„Diavolii de praf” apar atunci când celulele ascendente de aer cald se amestecă cu coloanele descendente de aer mai rece. Ei se formează și pe Pământ, în special în locuri uscate și prăfuite precum Arizona, și de obicei au o lățime cuprinsă între 3 și 91 m și o înălțime cuprinsă între 152 și 305 m, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.
În general, „diavolii de praf” marțieni sunt mai slabi și mai scurți decât vortexurile de praf întâlnite pe Pământ, potrivit comunicatului. Dar, în mod clar, vârtejul recent filmat era mult mai înalt. Pe baza estimărilor cercetătorilor, vortexul a fost mai înalt decât media tornadelor americane, care cresc până la o înălțime cuprinsă între 500 și 1.500 de metri, potrivit FOX Weather.
Cum se formează „diavolii de praf”?
Nu este clar de ce acest diavol de praf special a fost atât de înalt. Dar, spre deosebire de o tornadă terestră, care poate crește doar la fel de înaltă ca norii de deasupra ei, nu există nimic care să împiedice înălțimea unui „diavol de praf” marțian.
Într-un studiu din 2018 publicat în revista Icarus, cercetătorii au estimat că în orice zi ar putea exista cel puțin un „diavol de praf” pe kilometru pătrat pe Marte, ceea ce echivalează cu aproximativ 145 de milioane pe zi. Prin urmare, „diavolii de praf” sunt probabil principalul transportator de praf pe Marte.
Din cauza modului în care „diavolii de praf” remodelează mediul marțian, atât roverul Perseverance, cât și Curiosity sunt în permanență în căutare de tornade. Până în prezent, Perseverance a fost martor la zeci, potrivit LiveScience.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Roverul Perseverance a surprins „un apus de Soare albastru” pe Marte
Probleme cu aducerea mostrelor de pe Marte. La ce nu s-a gândit NASA?
Panoramă incredibilă de pe Marte, surprinsă de roverul Curiosity al NASA