Câți litri de sânge are un om? Acest răspuns este estimativ, deoarece cantitatea de sânge poate depinde de sex, de mediul în care locuiește o persoană și de alți factori.
Câți litri de sânge are un om? Cantitatea de sânge din corpul unui om este în general echivalentă cu 7% din greutatea corpului.
Estimările pentru volumul de sânge sunt după cum urmează:
Uneori, cantitatea de sânge din corpul uman poate diferi în funcție de unde locuiește o persoană. De exemplu, oamenii care trăiesc la altitudini mari au mai mult sânge, deoarece nu există atât de mult oxigen la altitudini mai mari.
Dacă pierdeți prea mult sânge, creierul nu primește suficient oxigen pentru a susține viața. Persoanele care suferă de răni și traume majore, cum ar fi un accident de mașină, pot pierde sânge foarte repede.
Pierderea unei cantități excesive de sânge este cunoscută sub numele de șoc hemoragic. Medicii clasifică șocul hemoragic în patru clase, în funcție de cantitatea de sânge pierdut. În clasa IV, cantitatea de sânge pierdută poate fi fatală, conform Healthline.
Tensiunea arterială și frecvența cardiacă vor rămâne aproape de normal dacă pierdeți până la 30% din sânge, adică până la 1.500 ml. După pierderea acestei cantități de sânge, veți experimenta următoarele:
Dacă pierdeți mai mult de 40% din sânge, veți muri. Asta înseamnă aproximativ 2.000 ml de sânge la un adult mediu. Este important să ajungeți la un spital pentru a începe să primiți transfuzii de sânge pentru a preveni acest lucru.
De obicei, medicul dumneavoastră nu va măsura în mod direct cantitatea de sânge pe care o aveți, deoarece o poate estima pe baza altor factori și teste. De exemplu, un test de sânge cunoscut sub numele de test de hemoglobină și hematocrit poate estima cât de mult sânge este în corpul dumneavoastră în comparație cu cantitatea de lichid din corp. Apoi, medicul poate lua în considerare greutatea și cât de hidratat sunteți. Toți acești factori pot măsura indirect ce volum de sânge aveți.
Dacă suferiți de o traumă majoră care provoacă pierderi de sânge, medicii vă vor folosi de obicei greutatea ca punct de plecare pentru a afla cât sânge aveți. Ei vor folosi apoi factori precum ritmul cardiac, tensiunea arterială și ritmul respirator pentru a estima cât de mult sânge s-ar fi putut pierde. De asemenea, vor încerca să țină evidența oricărei pierderi suplimentare de sânge, astfel încât să o poată înlocui rapid printr-o transfuzie.
Oamenii de știință au creat simulatorul de boli umane. Cum funcționează?
Știința poate fi la fel de benefică pentru bunăstarea mintală ca religia
Neanderthalienii ar putea fi „vinovați” pentru sensibilitatea la durere