Fumatul în timpul sarcinii crește de trei ori riscul nașterii premature
Consumul de ceai și de cafea în timpul sarcinii nu afectează fătul, însă nu același lucru se poate spune și despre fumat.
Un nou studiu arată că fumatul este de două ori mai dăunător decât se credea până în prezent, iar cafeina în cantități limitate nu afectează sarcina.
Medicii din Marea Britanie subliniază că, dacă gravidele vor să bea cafea, să nu consume mai mult de 200 mg pe zi, adică echivalentul a două cești de cafea sau de ceai. În privința țigărilor, medicii nu sunt atât de permisivi și spun că fumatul trebuie oprit complet în timpul sarcinii.
Gravidele pot bea cel mult două cești de cafea pe zi
Oamenii de știință de la Cambridge au ajuns la concluzia că nu există indicii potrivit cărora consumul moderat de cafeină poate fi asociat cu nașterea prematură sau cu bebeluși cu probleme de dezvoltare.
Pentru comparație, în studiul efectuat de aceștia se mai arată că femeile care fumează în timpul nașterii au șanse de trei ori mai mari să nască înainte de termen, spre deosebire de mamele care au renunțat la tutun.
Totodată, bebelușii au de patru ori mai multe șanse să fie mai puțin dezvoltați decât în mod normal. Micuții sunt, de asemenea, expuși infecțiilor și problemelor de respirație, potrivit The Guardian.
Fumatul, mult mai dăunător decât se credea
Studiul celor de la Cambridge s-a bazat pe analiza sângelui prelevat de la 900 de femei, care au oferit probe în perioada 2008 – 2021, în cadrul unei alte cercetări. Specialiștii au analizat nivelul de cafeină și de nicotină din sânge în primele 12, 20, 28 și 36 de săptămâni de sarcină.
Profesorul Gordon Smith, coordonatorul departamentului de obstetrică și ginecologie de la Universitatea Cambridge, a spus că rezultatele subliniază importanța renunțării la fumat în timpul sarcinii.
„Știam de multă vreme că fumatul în timpul sarcinii dăunează fătului, dar studiul nostru arată că este mult mai dăunător decât se credea înainte. Copilul este supus unui risc care poate duce la complicații grave, de la dezvoltare întârziată în uter la naștere prematură”, a explicat specialistul.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Metoda nașterii fără durere și fără amintiri
Nașterile au atins un minim istoric în Italia. Câți locuitori a pierdut din 2014 și până acum?
Numărul nașterilor din Japonia a scăzut la un nivel record
Zeci de femei din Groenlanda cer despăgubiri pentru „controlul involuntar al nașterilor”