Cele cinci simțuri ale noastre ne bombardează cu informații din mediu 24/7. O modalitate prin care creierul nostru îi dă sens acestei abundențe este prin combinarea informațiilor din două sau mai multe simțuri, cum ar fi între mirosuri și netezimea texturilor, înălțimea, culoarea și dimensiunile muzicale. Această integrare senzorială ne determină, de asemenea, să asociem temperaturi mai ridicate cu unele culori mai calde, înălțimi mai joase ale sunetului cu poziții mai puțin ridicate și culori cu aroma anumitor alimente: de exemplu, gustul portocalelor cu culoarea cu același nume. Și se pare că și simțul mirosului schimbă culorile pe care le vedem.
Acum, un studiu din Frontiers in Psychology a arătat experimental că astfel de asocieri inconștiente cu simțul olfactiv ne pot afecta percepția culorilor.
„Aici arătăm că prezența diferitelor mirosuri influențează modul în care oamenii percep culoarea”, a spus autorul principal, Dr. Ryan Ward, lector principal la Universitatea John Moores din Liverpool (Marea Britanie).
De ce simțul mirosului schimbă culorile? Pentru a afla, Ward și colegii săi au testat existența și puterea asocierilor miros-culoare la 24 de femei și bărbați adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 57 de ani. Participanții au fost așezați pe durata experimentelor în fața unui ecran într-o cameră lipsită de stimuli senzoriali nedoriți. Participanții nu purtau deodorante sau parfumuri și niciunul nu a raportat că ar fi daltonist sau că ar avea simțul mirosului afectat.
Toate mirosurile ambientale din camera de izolare au fost curățate cu un purificator de aer timp de patru minute. Apoi, unul dintre cele șase mirosuri (alese la întâmplare dintre caramel, cireșe, cafea, lămâie și mentă, plus apă fără miros drept control) a fost emis în cameră timp de cinci minute.
„Într-un studiu anterior, am arătat că mirosul de caramel constituie de obicei o asociere intermodală cu maro închis și galben, similar cu cafeaua cu maro închis și roșu, cireșele cu roz, roșu și violet, menta cu verde și albastru și lămâia cu galben, verde și roz”, a explicat Ward.
Participanților li s-a prezentat un ecran care le-a arătat un pătrat umplut cu o culoare aleatorie (dintr-o gamă infinită) și au fost invitați să ajusteze manual două glisoare, unul de la galben la albastru și un altul de la verde la roșu, pentru le schimba culoarea în gri neutru. După ce alegerea finală a fost înregistrată, procedura s-a repetat, până când toate mirosurile au fost prezentate de cinci ori, relatează EurekAlert.
Rezultatele au arătat că participanții au avut o tendință slabă, dar semnificativă, de a ajusta unul sau ambele glisoare prea departe de gri neutru. De exemplu, atunci când li s-a prezentat mirosul de cafea, ei au perceput în mod greșit „gri” ca fiind mai degrabă o culoare roșu-maro decât gri neutru adevărat. La fel, atunci când li s-a prezentat mirosul de caramel, ei au perceput în mod greșit o culoare îmbogățită în albastru drept gri. Astfel, simțul mirosului schimbă într-un mod previzibil culorile pe care le percepem.
O excepție a fost atunci când a fost prezentat mirosul de mentă: aici, alegerea nuanței participanților a fost diferită de asocierea tipică transmodală demonstrată pentru celelalte mirosuri. După cum era de așteptat, selecția participanților a corespuns, de asemenea, cu griul adevărat atunci când li s-a prezentat mirosul neutru al apei.
„Aceste rezultate arată că percepția griului tinde spre corespondențele lor intermodale anticipate pentru patru din cinci arome, și anume lămâie, caramel, cireșe și cafea”, a spus Ward.
„Această ‘supracompensare’ sugerează că rolul asocierilor intermodale în procesarea stimulilor senzoriali este suficient de puternic pentru a influența modul în care percepem informațiile din diferite simțuri, aici între mirosuri și culori”, a continuat cercetătorul.
Cercetătorii subliniază necesitatea de a investiga cât de extinse sunt astfel de asocieri transmodale între mirosuri și culori. „Trebuie să știm în ce măsură mirosurile influențează percepția culorilor. De exemplu, efectul prezentat aici rămâne prezent pentru mirosurile mai puțin frecvent întâlnite sau chiar pentru mirosurile întâlnite pentru prima dată?”, se întreabă Ward.
Singurătatea poate crește riscul de Parkinson
Un microbiolog a dezvăluit ce alimente nu mănâncă niciodată
Un studiu arată că există o legătură între insomnie și hipertensiunea arterială la femei
Un nou „mini-organ” a fost descoperit în celulele mamiferelor