Oamenii de știință spun că descoperirea vieții extraterestre în Univers este „doar o chestiune de timp”

07 10. 2023, 17:00

Mulți oameni sunt optimiști în ceea ce privește detectarea semnelor de viață pe o lume îndepărtată în timpul vieții noastre – posibil în următorii câțiva ani. Iar un om de știință, care conduce o misiune către Jupiter, merge atât de departe încât spune că ar fi „surprinzător” dacă nu ar exista viață pe unul dintre sateliții înghețați ai planetei.

Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a detectat recent indicii tentante ale vieții pe o planetă din afara Sistemului Solar – și are multe alte lumi în vizor.

Numeroasele misiuni care sunt fie în curs de desfășurare, fie pe cale să înceapă, marchează o nouă cursă spațială pentru cea mai mare descoperire științifică din toate timpurile.

„Trăim într-un Univers infinit”

„Trăim într-un Univers infinit, cu infinit de multe stele și planete. Și a fost evident pentru mulți dintre noi că nu putem fi singura formă de viață inteligentă de acolo”, spune profesorul Catherine Heymans, astronomul regal al Scoției. „Acum avem tehnologia și capacitatea de a răspunde la întrebarea dacă suntem singuri în Cosmos”.

Telescoapele pot analiza acum atmosferele planetelor care orbitează în jurul unor stele îndepărtate, căutând substanțe chimice care – cel puțin pe Pământ – pot fi produse doar de organisme vii.

„Ar fi surprinzător dacă nu ar exista viață în Univers”

Prima sclipire a unei astfel de descoperiri a venit deja. Posibilul semn al unui gaz care, pe Pământ, este produs de organisme marine simple a fost detectat în atmosfera unei planete numite K2-18b, care se află la 120 de ani lumină distanță.

Planeta se află în ceea ce astronomii numesc „Zona Goldilocks” – distanța potrivită față de steaua sa pentru ca temperatura de la suprafață să nu fie nici prea caldă, nici prea rece, ci tocmai potrivită pentru a exista apă lichidă, esențială pentru a susține viața.

K2-18 b orbitează în jurul unei stele pitice reci, la o distanță suficient de mare pentru ca temperatura sa să poată susține viața. Echipa se așteaptă ca peste un an să afle dacă indiciile tentante se confirmă sau au dispărut.

Profesorul Nikku Madhusudhan de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge, care a condus studiul, a spus că, dacă indiciile se confirmă, „ar schimba radical modul în care ne gândim la căutarea vieții”. „Dacă vom găsi semne de viață pe prima planetă pe care o studiem, va crește posibilitatea ca viața să fie comună în Univers”.

El prezice că în termen de cinci ani va avea loc „o transformare majoră” în înțelegerea noastră privind viața în Univers, scrie BBC.

Semn tentant al unei posibile vieți pe o lume îndepărtată

În cazul în care echipa sa nu găsește semne de viață pe K2-18b, mai are pe listă încă 10 planete Goldilocks pe care să le studieze – și posibil multe altele după aceea.

Chiar dacă nu ar găsi nimic „ar oferi informații importante despre posibilitatea existenței vieții pe astfel de planete”, spune el.

Proiectul său este doar unul dintre multele în curs de desfășurare sau planificate pentru următorii ani, în căutarea unor semne de viață în Univers. Unele vizează planetele din Sistemul Solar – altele caută mult mai departe, în spațiul cosmic.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%

Capsula OSIRIS-REx a ajuns pe Pământ cu mostrele de material extraterestru

„Cadavre extraterestre” prezentate în Congresul mexican. „Nu fac parte din evoluția noastră”

Există extratereștri? Moment istoric în Congresul Statelor Unite, declarații făcute sub jurământ