Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge
Un studiu în premieră dezvăluie modul în care diabetul stimulează creșterea mielomului multiplu și diferențele în ceea ce privește rezultatele supraviețuirii la pacienții de culoare față de cei albi care suferă de ambele afecțiuni.
Pacienții cu mielom multiplu, un cancer al sângelui al plasmocitelor din măduva osoasă, care suferă și de diabet au o supraviețuire generală redusă în comparație cu cei fără diabet. Într-o analiză pe subgrupuri, această diferență de supraviețuire datorată diabetului a fost observată la pacienții albi, dar nu și la pacienții de culoare, potrivit unui studiu publicat în Blood Advances.
Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, diabetul afectează 13% din populația SUA, iar această prevalență este în creștere rapidă. Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer al sângelui în SUA și afectează în mod disproporționat adulții de culoare non-hispanici, la care este cel mai frecvent cancer al sângelui.
„Pacienții cu mielom multiplu și diabet au rate de supraviețuire mai mici”
Deși cercetătorii sunt de mult timp conștienți de riscul crescut de mielom multiplu la pacienții cu diabet, acesta este primul studiu care examinează disparitățile rasiale în ceea ce privește șansele de supraviețuire în rândul celor care trăiesc cu aceste afecțiuni comorbide.
„Știam din studiile anterioare că pacienții cu mielom multiplu și diabet au rate de supraviețuire mai mici”, a explicat Urvi Shah, MD, specialist în mielom multiplu la Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
Diferențe în ceea ce privește șansele de supraviețuire
„Dar ceea ce nu știam este cum diferă aceste rezultate între rase. Diabetul este mai frecvent la persoanele de culoare față de cele albe și am vrut să înțelegem dacă această diferență poate juca un rol în rezultatele de sănătate în rândul pacienților cu ambele afecțiuni”.
Cercetătorii au efectuat un studiu retrospectiv, colectând date din dosarele electronice de sănătate a 5.383 de pacienți cu mielom multiplu din două centre medicale academice: Memorial Sloan Kettering Cancer Center și Icahn School of Medicine at Mount Sinai. Cincisprezece la sută dintre pacienții incluși au avut un diagnostic de diabet (12% dintre pacienții albi și 25% dintre pacienții de culoare).
În general, Dr. Shah și colegii săi au observat că, în rândul pacienților cu mielom, cei cu diabet au avut rate de supraviețuire mai mici decât cei fără. Cu toate acestea, atunci când au analizat rezultatele în funcție de rasă, au constatat că, în timp ce pacienții albi cu mielom și diabet aveau rate de supraviețuire mai mici decât cei fără diabet, nu au observat această constatare în rândul pacienților de culoare.
„Ceea ce nu ne așteptam să vedem aici a fost că diabetul a fost de fapt asociat cu rezultate mai proaste de supraviețuire în rândul persoanelor albe cu mielom, dar nu și în rândul persoanelor de culoare”, a declarat Dr. Shah.
Riscul unei persoane de a dezvolta diabet crește odată cu vârsta
Dr. Shah a adăugat că, în general, riscul unei persoane de a dezvolta diabet crește odată cu vârsta. Rezultatele studiului arată, de asemenea, că supraviețuirea generală a scăzut odată cu vârsta. Totuși, este de remarcat faptul că, în această cohortă, diabetul a fost cu 50% mai răspândit în rândul pacienților de culoare cu vârsta cuprinsă între 45 și 60 de ani decât în rândul pacienților albi cu vârsta de peste 60 de ani.
Este posibil ca pacienții mai tineri să tolereze mai bine tratamentele pentru mielomul multiplu decât indivizii mai în vârstă, iar aceste diferențe ar putea explica unele dintre diferențele rasiale observate de cercetători în ceea ce privește rezultatele privind supraviețuirea.
Atunci când au investigat mecanismele care stau la baza acestor constatări, Dr. Shah și colegii săi au observat că, în modelele de șoareci modificate genetic, tumorile de mielom multiplu au crescut mai rapid la șoarecii diabetici non-obezi decât la martorii non-diabetici, scrie EurekAlert.
După ce au studiat mecanismele biologice care stau la baza creșterii tumorilor la acești șoareci, cercetătorii au descoperit că un semnal legat de insulină a fost supraactivat la șoarecii diabetici, ceea ce i-a făcut să creadă că nivelurile mai ridicate de insulină asociate cu diabetul ar putea accelera creșterea cancerului.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un bărbat a băut 10 litri de apă pe zi, crezând că are diabet, dar s-a înșelat amarnic
Cazurile de diabet vor ajunge la 1,3 miliarde la nivel mondial până în 2050
Plasturii cu ardei iute ar putea reduce durerea diabeticilor
Primul medicament care întârzie apariția diabetului de tip 1 a fost aprobat în SUA