În funcție de activitate, pulsul poate fi mai mare sau mai mic. Care este pulsul normal al unui om, de fapt?
Care este pulsul normal la om? O frecvență tipică a pulsului în repaus la adulți este între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm), dar acesta poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de activitate. Însă o frecvență cardiacă de peste 100 bpm care apare cu dificultăți de respirație sau dureri în piept poate fi periculoasă.
Ritmul cardiac înseamnă de câte ori bate inima într-un minut. Ritmul cardiac nu rămâne întotdeauna același. Acesta se poate schimba uneori ca răspuns la lucruri precum nivelul de activitate și starea emoțională.
Frecvența cardiacă este adesea măsurată atunci când sunteți în repaus și relaxat. Aceasta se numește ritm cardiac în repaus.
La adulți, o frecvență cardiacă tipică în repaus este între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm). Frecvența cardiacă de repaus la copii poate fi mai mare decât cea a adulților, în funcție de vârsta acestora, potrivit Healthline.
Deși ritmul cardiac poate varia de la o persoană la alta, anumite ritmuri cardiace pot fi considerate periculoase.
Pentru a înțelege o frecvență cardiacă periculoasă, trebuie mai întâi să știți care ar trebui să fie o frecvență cardiacă normală. Acest lucru nu este întotdeauna simplu, deoarece aceasta variază de la un individ la altul în funcție de vârstă, nivelul de activitate și alți factori.
Cu toate acestea, există câțiva parametri „normali”. Ritmul inimii în repaus este atunci când inima pompează cantitatea minimă de sânge de care corpul are nevoie, pentru că sunteți în repaus.
Frecvența cardiacă în repaus poate varia în funcție de individ. În plus, factori precum vârsta, nivelul de activitate și anumite medicamente pot influența și ele ritmul cardiac în repaus.
Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), o frecvență cardiacă normală în repaus este între 60 și 100 bpm. Dar unii oameni pot avea o frecvență cardiacă în repaus care este mai mică de 60 bpm și încă este considerată normală.
De exemplu, sportivii pot descoperi că ritmul lor cardiac este mai scăzut, uneori chiar de 40 bpm. În plus, persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele, pot avea și ele o frecvență cardiacă în repaus mai mică.
Pe lângă vârstă, iată alți câțiva factori ce pot afecta ritmul cardiac în repaus:
Frecvența cardiacă maximă este un calcul care vă ajută să vă dați seama care este frecvența cardiacă țintă ideală în timpul exercițiilor fizice. Puteți estima ritmul cardiac maxim legat de vârstă scăzând vârsta din 220. De exemplu, pentru o persoană de 35 de ani, frecvența cardiacă maximă estimată legată de vârstă ar fi calculată ca 220 – 35 de ani = 185 bpm.
Acest calcul al frecvenței cardiace maxime vă ajută să vedeți dacă vă antrenați prea mult sau dacă nu puneți suficientă energie. Frecvența cardiacă țintă folosește acest calcul pentru a reflecta bpm-ul ideal de care aveți nevoie pentru un antrenament bun.
Postul intermitent ar putea încetini boala Alzheimer, spun oamenii de știință
Ce temperatură ar trebui să ai în cameră pentru un somn mai odihnitor?
Râsul chiar este cel mai bun medicament pentru inimă, arată un studiu
Microplasticele ar putea declanșa inflamația în celulele creierului uman