Premieră în spațiu! Guvernul SUA a amendat o companie pentru că nu a scos un satelit de pe orbita Pământului
Comisia Federală de Comunicații din SUA (FCC) a amendat pentru prima dată o companie care a încălcat legea împotriva deșeurilor spațiale, a anunțat comisia.
Compania Dish Network este nevoită să plătească 150.000 de dolari comisiei după ce nu a reușit să scoată de pe orbita Pământului satelitul EchoStar-7, aflat în spațiu de mai bine de două decenii. În loc să efectueze manevre pentru deorbitare, compania l-a trimis în „orbita de gunoaie”, la o altitudine suficient de joasă încât să prezinte un pericol.
„Pe măsură ce operațiunile satelitare și economia spațială accelerează, trebuie să fim asigurați că operatorii își vor respecta obligațiile”, a spus Loyaan A Egal, oficial FCC, despre amenda aplicată companiei, potrivit The Guardian.
Satelitul și-a ratat ținta cu 178 de kilometri
În 2002, compania Dish a lansat satelitul pe orbita geostaționară, adică o zonă a spațiului ce începe la 36.000 de kilometri deasupra Pământului. Compania a acceptat în 2012 să aplice un plan de reducere a deșeurilor spațiale, astfel că trebuia să trimită satelitul EchoStar-7 la 300 de kilometri deasupra locului în care se afla, în „cimitirul orbital”, acolo unde nu va reprezenta un risc pentru alți sateliți activi.
Însă, în 2022, Dish și-a dat seama că satelitul nu mai avea prea mult combustibil și nu va avea să fie suficient pentru noua destinație. În schimb, satelitul a ajuns la 122 de km deasupra zonei de orbită geostaționară, astfel că și-a ratat ținta cu 178 de kilometri.
Deșeurile spațiale devin o problemă tot mai gravă
Deșeurile spațiale, definite de FCC drept obiecte artificiale ce orbitează Pământul și nu sunt nave spațiale funcționale, devin o problemă tot mai gravă. Cu cât mai mult materialul vechi rămâne pe orbită, cu atât va fi mai greu pentru sateliții viitori să înceapă și să efectueze noi misiuni. În 2022, FCC a adoptat o lege prin care operatorii de sateliți sunt obligați să elimine sateliții în decurs de cinci ani de la finalizarea misiunilor.
„În acest moment există mii de tone de deșeuri spațiale deasupra [noastră] și vor continuă să se adune. Trebuie să rezolvăm [problema]. Dacă nu, acest gunoi spațial va îngrădi noile oportunități”, a explicat Jessica Rosenworcel, director FCC, într-un comunicat din 2022.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Laserele spațiale ar putea începe transmisia de informații către Pământ până la sfârșitul anului
Telescopul Spațial James Webb a surprins imagini hipnotizante cu galaxia Volburei
O galaxie fantomatică, observată de Telescopul Spațial Hubble în constelația Păunul