Un studiu indică o posibilă legătură între stresul cronic și Alzheimer
Cercetătorii de la Karolinska Institutet (Suedia) au publicat un studiu care abordează o posibilă legătură între stresul cronic și Alzheimer.
Studiul arată că persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani cu un diagnostic anterior de stres cronic și depresie au avut șanse mai mari să fie diagnosticate cu deficiență cognitivă ușoară sau cu boala Alzheimer.
Cercetarea a fost publicată în Alzheimer’s Research & Therapy.
O posibilă legătură între stresul cronic și Alzheimer
Aproximativ 160.000 de oameni au o formă de demență în Suedia, boala Alzheimer fiind cea mai frecventă, un număr care crește odată cu speranța de viață. În același timp, în ultimii ani au fost dezvoltate multe metode noi de diagnostic și terapii de intervenție timpurie, ceea ce pune în prim plan necesitatea identificării mai multor factori de risc pentru boală.
Studiile anterioare au demonstrat o posibilă asociere între stresul cronic, depresie și demență. Studiul de față arată acum că există o posibilă legătură între stresul cronic și Alzheimer.
Studiul arată că riscul de apariție a bolii Alzheimer a fost de peste două ori mai mare la pacienții cu stres cronic și la pacienții cu depresie față de pacienții fără niciuna dintre aceste afecțiuni; la pacienții cu stres cronic și depresie, riscul a fost de până la patru ori mai mare. Riscul de a dezvolta tulburări cognitive a crescut aproximativ la fel de mult.
„Riscul încă este foarte mic, iar cauzalitatea este necunoscută”, spune, Axel C. Carlsson, profesor la Departamentul de Neurobiologie, Științe și Societate, Karolinska Institutet și autor al studiului.
„Acestea fiind spuse, descoperirea este importantă prin faptul că ne permite să îmbunătățim eforturile de prevenire și să înțelegem legăturile cu ceilalți factori de risc pentru demență”, a continuat el, citat de Medical Xpress.
Ce vor să facă cercetătorii pe viitor?
Studiul a fost realizat folosind baza de date administrativă de îngrijire a sănătății a Regiunii Stockholm, care conține toate contactele din domeniul sănătății compensate de regiune. Cercetătorii s-au concentrat asupra pacienților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, în perioada 2012-2013.
Oamenii de știință au identificat 44.447 de persoane cu diagnostic de stres cronic și/sau depresie și i-au urmărit timp de opt ani pentru a vedea câți dintre ei au fost ulterior diagnosticați cu deficiențe cognitive ușoare sau Alzheimer.
O comparație cu toate celelalte 1.362.548 de persoane din categoria de vârstă a arătat că mai mulți oameni cu stres cronic sau depresie au fost, de asemenea, diagnosticați cu deficiențe cognitive ușoare sau cu boala Alzheimer.
„Este foarte neobișnuit ca persoanele din această grupă de vârstă să dezvolte demență, așa că trebuie să identificăm toți factorii de risc posibili pentru boală. Arătăm aici că diagnosticul este mai frecvent la persoanele care au suferit stres cronic sau depresie, dar vor fi necesare mai multe studii dacă vrem să demonstrăm o cauzalitate”, spune dr. Carlsson.
Cercetătorii își vor continua acum munca prin dezvoltarea de chestionare și de teste cognitive pentru a ajuta la identificarea timpurie a persoanelor cu risc de demență.
Vă recomandăm să citiți și:
Întorsătură neașteptată de situație: Internetul ar fi benefic pentru prevenirea demenței
Oamenii de știință au descoperit că marijuana lasă metale grele în corpul uman
Cele mai frecvente 10 coșmaruri și ce înseamnă fiecare, potrivit științei