Oamenii de știință au declarat că au găsit „ingredientul lipsă” al diamantelor roz, unele dintre cele mai scumpe pietre prețioase din lume datorită rarității și frumuseții lor, iar descoperirea ar putea ajuta la găsirea altora.
Mai mult de 90% dintre toate diamantele roz găsite vreodată au fost descoperite la mina Argyle, recent închisă, situată în nord-vestul îndepărtat al Australiei.
Dar motivul exact pentru care Argyle – care, spre deosebire de majoritatea celorlalte mine de diamante, nu se află în mijlocul unui continent, ci la marginea acestuia – a produs atât de multe pietre prețioase roz a rămas un mister.
Într-un nou studiu publicat în revista Nature Communications, o echipă de cercetători din Australia a argumentat că diamantele roz au fost aduse la suprafața Pământului prin dezmembrarea primului supercontinent, în urmă cu aproximativ 1,3 miliarde de ani.
Hugo Olierook, cercetător la Universitatea Curtin din statul Australia de Vest și autorul principal al studiului, a declarat pentru AFP că două dintre cele trei ingrediente pentru formarea diamantelor roz erau deja cunoscute.
Primul ingredient este carbonul și trebuie să se afle în „măruntaiele” Pământului. Orice lucru aflat la o adâncime mai mică de 150 de kilometri ar fi grafit.
Al doilea ingredient este cantitatea potrivită de presiune, pentru a deteriora diamantele, altfel clare. Cele mai multe dintre diamantele descoperite la Argyle au fost de această nuanță maro, mai puțin valoroasă.
Mai mult de 90% din diamantele roz din lume au fost descoperite la mina Argyle, situată în nord-vestul îndepărtat al Australiei.
„Ingredientul lipsă a fost evenimentul vulcanic care a trimis diamantele la suprafața Pământului, unde oamenii au putut pune mâna pe ele.”
În anii 1980, s-a estimat că diamantele Argyle au apărut în urmă cu 1,2 miliarde de ani. Dar nu a existat niciun „declanșator” pentru ca diamantele rare să se ridice în acel moment, a declarat Olierook, așa că cercetătorii au căutat să stabilească o cronologie mai precisă.
Aceștia au folosit un laser mai subțire decât un fir de păr uman pentru a cerceta cristale minuscule dintr-o mostră de rocă Argyle furnizată de proprietarul minei, gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, scrie Phys.org.
Măsurând vârsta elementelor din cristale, cercetătorii au stabilit că Argyle are o vechime de 1,3 miliarde de ani – ceea ce înseamnă că diamantele au apărut cu 100 de milioane de ani mai târziu decât se credea anterior.
Acest lucru se potrivește cu destrămarea primului supercontinent din lume, cunoscut sub numele de Nuna sau Columbia.
Presiunea imensă care a răsucit culoarea în diamante – al doilea ingredient – a avut loc în timpul coliziunilor dintre Australia de Vest și Australia de Nord, acum 1,8 miliarde de ani. S-ar putea ca la marginea continentelor – nu în centru – să se caute mai multe diamante roz, au sugerat cercetătorii.
Magma a ieșit spre suprafață prin această cicatrice veche, luând diamantele cu ea, au adăugat autorii studiului.
În ultimii 200 de ani, oamenii au căutat diamantele mai ales în centrul continentelor masive. Dar cunoașterea „ingredientului lipsă” pentru diamantele roz ar putea ajuta eforturile viitoare de a găsi aceste pietre rare, au declarat cercetătorii, adăugând că este puțin probabil ca descoperirea mai multor diamante să fie ușoară sau rapidă.
Diamantele rusești ar putea fi interzise în curând
Fântâni de diamante erup din centrul Pământului pe măsură ce supercontinentele se destramă
Savantul care a ars diamante pentru a dovedi că acestea sunt carbon
Cercetătorii au descoperit diamante misterioase, provenite din spațiul cosmic