Perturbări neobișnuit de puternice în câmpul magnetic al Pământului au declanșat recent aurore uimitoare în Europa și America de Nord.
De obicei, faimoasele lumini nordice au o nuanță verzuie, însă de această dată aurorele au fost roșii, un fenomen rareori observat. Spectacolul rar a fost cauzat de o explozie masivă de plasmă, cunoscută drept ejecție de masă coronală (CME), de la Soare.
Explozia solară a lovit Pământul în data de 24 septembrie și a găurit câmpul magnetic al planetei, astfel că o cantitate vastă de particule a provocat o furtună geomagnetică de clasă G2.
Pe măsură ce se îndreaptă către polii planetei, aceste particule solare interacționează și excită atomii de gaz și moleculele din atmosfera Pământului. Apoi, atomii și moleculele eliberează fotoni, astfel că apare fenomenele cunoscute drept aurora borealis (luminile nordice) și aurora australis (luminile sudice).
Deși ar putea părea îngrijorător, este complet normal ca particulele solare să străpungă magnetosfera planetei noastre, iar aceste perforații sunt de scurtă durată și nu reprezintă o amenințare pentru oameni.
Însă, cea mai recentă furtună geomagnetică este diferită pentru că particulele solare au reușit să se lovească de atomii de oxigen din atmosfera Pământului. De obicei, vânturile solare ating o altitudine de 100 până la 300 de kilometri, acolo unde există o concentrație mare de atomi de oxigen. Atunci când se întâmplă asta, apare o lumină verzuie, tocmai de aceea culoarea tinde să domine aurorele.
De această dată, însă, particulele solare au atins o altitudine de 300 până la 400 de kilometri, acolo unde oxigenul este mai puțin concentrat și necesită o cantitate mai mare de energie. Rezultatul? Aurore cu o lumină roșie uimitoare, de culoarea rubinului, ce pot fi observate pentru scurt timp.
Ochiul uman este, de asemenea, mai puțin sensibil la lumina roșie decât cea verde, un alt motiv pentru care aurorele roșii sunt observate atât de rar. Totuși, recent, aurorele roșii au putut fi observate cu ochiul liber chiar până în sudul Franței, potrivit IFLScience.
Activitatea Soarelui se intensifică pe măsură ce steaua noastră se apropie de maximul său, astfel că ne putem aștepta la tot mai multe astfel de fenomene spectaculoase.
A fost descoperită cea mai magnetică stea masivă de până acum
Cel mai îndepărtat câmp magnetic detectat vreodată, o premieră pentru astronomie
Tragedie științifică: Câmpul magnetic al meteoriților, șters din greșeală de amatori
O crăpătură în câmpul magnetic al Pământului a rămas deschisă timp de 14 ore