Misiunea OSIRIS-REx de la NASA revine duminică, 24 septembrie, pe Pământ cu mostre de pe Bennu, un asteroid potențial periculos ce s-ar putea prăbuși pe planeta noastră în viitorul îndepărtat.
Cu această ocazie, DESCOPERĂ.ro a avut deosebita plăcere de a vorbi cu dr. Tom Statler, expert NASA în asteroizi și apărare planetară, despre Bennu, importanța monitorizării asteroizilor din apropierea Pământului, dar și despre un participant-surpriză la misiunile agenției spațiale americane!
Interviul integral îl puteți viziona pe site-ul www.DESCOPERĂ.ro și pe canalul de YouTube DESCOPERĂ.ro!
Redăm integral interviul:
DESCOPERĂ.ro: Bună ziua și bine ați venit! Numele meu este Ioana, sunt redactor-șef al DESCOPERĂ.ro, cel mai important site de știință din România, iar astăzi ni se alătură expertul NASA Tom Statler pentru a discuta despre o misiune incredibilă.
În urmă cu șapte ani, misiunea OSIRIS-REx de la NASA a pornit spre un asteroid numit Bennu. Misiunea era să colecteze mostre de la acest asteroid și să le aducă în siguranță pe Pământ. Duminica aceasta, în data de 24 septembrie 2023, OSIRIS-REx este gate să livreze 250 de grame de material prețios. Aici cu noi să vorbească despre această reușită incredibilă este expertul NASA Tom Statler. Vă mulțumesc foarte mult că sunteți astăzi alături de noi!
Tom Statler: Este plăcerea mea! Abia așteptăm să primim cel mai mare transport de material extraterestru din ultimii peste 50 de ani!
DESCOPERĂ.ro: Înțeleg că nu avem mult timp la dispoziție așa că vă întreb direct. În primul rând, de ce a fost ales Bennu pentru această misiune NASA?
Tom Statler: Ei bine, Bennu este un asteroid ceea ce înseamnă că este o rămășiță de la formarea unei planete; de aceea sunt asteroizii importanți. Orbitează în jurul Soarelui la fel ca Pământul, la fel ca alte planete, iar pentru că orbitează în apropierea Pământului asta înseamnă că este accesibil, este relativ ușor de ajuns la acesta; mai mult, este un tip de asteroid ce probabil are multă apă depozitată în minerale la nivel chimic și mulți compuși de carbon, iar noi avem motive întemeiate să credem că o mare parte, poate chiar toată, din apa de pe suprafața Pământului a fost adusă de asteroizii care s-au prăbușit pe planetă la începuturile sale, vaporizându-se și adăugând acea apa planetei noastre.
DESCOPERĂ.ro: Ce ne pot spune aceste mostre despre Bennu și Sistemul Solar ce nu știm deja?
Tom Statler: Știm despre Bennu doar datorită instrumentelor de teledecție ale navei spațiale și telescoapelor de la sol. Nu există o alternativă pentru materialul studiat în laborator prin analize chimice detaliate, măsurători ale izotopilor chimici, iar apoi compararea cu ce avem pe Pământ, ce știm de la mostrele de pe Lună, ce avem de la meteoriți. Acea comparație chimică detaliată poate fi obținută doar prin manipularea directă [a materialului].
DESCOPERĂ.ro: OSIRIS-REx nu a colectat doar mostre, dar l-a și studiat pe Bennu în detaliu fără precedent. A fost ceva ce a surprins oamenii de șiință de la NASA?
Tom Statler: Au fost multe lucruri interesante! Suntem surprinși de fiecare asteroid pe care îl vizităm pentru că nu toți sunt la fel. Fiecare asteroid conține o parte diferită din povestea Sistemului Solar și cum s-a dezvoltat planeta noastră. Pe Bennu, am aflat că, spre deosebire de suprafața netedă la care ne așteptam, existau o mulțime de bolovani, iar aceștia, chiar dacă arătau ca bolovani, nu se comportau ca bolovanii de pe Pământ.
Unii au părut să fie chiar foarte poroși, cu o consistență nu foarte puternică, iar atunci când am aterizat pentru a obține mostrele unii dintre acei bolovani au fost zdrobiți de mecanismul de colectare. Așadar, totul nu este chiar atât de simplu atunci când vine vorba despre asteroizi pentru că gravitația este atât de mică încât dacă ai pune acele materiale pe suprafața Pământului s-ar fărâmița sub propria greutate. Este un loc foarte interesant.
DESCOPERĂ.ro: Asta este foarte interesant. Să mă corectați dacă greșesc aici! Bennu este un obiect potențial periculos cu o posibilitate de coliziune cu Pământul de 1 la 1800, cel mai mare risc fiind în septembrie 2182.
Tom Statler: Corect!
DESCOPERĂ.ro: Mulțumesc! Așadar, de ce este important pentru omenire să studieze astfel de obiecte și de asemenea asteroizii în general?
Tom Statler: Majoritatea asteroizilor nu reprezintă deloc un pericol pentru Pământ pentru că orbitează Soarele, iar mulți orbitează Soarele la mare depărtare de orbita Terrei, dar avem acești asteroizi precum Bennu care orbitează în apropierea noastră și care ar putea să provoace un impact pe Pământ. Așadar, dorim să descoperim din timp aceste obiecte, să le monitorizăm și să prezicem care ar putea reprezenta un pericol.
Marțea viitoare (n.red. 26 septembrie a.c.) avem aniversarea de 1 an de la experimentul DART prin care am demonstrat că, prin prăbușirea intenționată a unei nave spațiale într-un asteroid, avem abilitatea de a-i schimba traiectoria. Așadar, asta este ceva ce am putea face în viitor dacă vom descoperi un asteroid ce se îndreaptă spre noi, să-l deviem și să prevenim acea coliziune.
Bennu nu este un pericol pentru noi în acest moment și nu cunoaștem în acest moment niciun asteroid ce prezintă un pericol pentru noi, dar vrem să fim capabili să dezvoltăm acea [oportunitate], iar faptul că OSIRIS-REx a studiat acel asteroid în detaliu ne oferă mai multe informații importante în cazul în care va trebui vreodată să acționăm.
DESCOPERĂ.ro: NASA a transmis că va împărtăși o parte din mostrele sale cu alte agenții spațiale din lume, în scopuri de cercetare bineînțeles, cum ar fi Agenția pentru Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA). Așadar, când vor fi făcute publice primele rezultate de la aceste mostre?
Tom Statler: Prima examinare a mostrelor va avea loc imediat ce acestea ajung la Centrul Spațial Johnson luna aceasta. La începutul lui octombrie, echipa va avea prima oportunitate de a analiza ce e acolo, așadar vom putea spune câte ceva despre mostre în decurs de câteva săptămâni. Dar acea analiză detaliată a compoziției chimice va dura luni și ani, astfel că toată lumea ar trebui să fie atentă la veștile din partea echipei științifice în lunile ce vor urma.
DESCOPERĂ.ro: Desigur! Cu ceva timp în urmă, a apărut o știre în presă despre cum Brian May, celebrul chitarist al legendarei trupe rock Queen și astrofizician, a ajutat echipele misiunii OSIRIS-REx. În esență, May a creat imagini 3D pentru ca oamenii de știință să aleagă cele mai bune locuri de aterizare pe Bennu. Ne puteți spune mai multe? Cum s-a întâmplat această colaborare?
Tom Statler: Nu știu cum s-a întâmplat acea colaborare, de fapt. Brian May participă în mod activ la unele dintre misiunile noastre, în special OSIRIS-REx, de ceva timp. Are un doctorat în astrofizică, iar specialitatea lui este transformarea imaginilor de la navele spațiale prin stereoscopie. Așadar, contribuția lui a fost foarte importantă pentru a înțelege suprafața și pentru a putea alege cele mai sigure locuri pentru colectarea de mostre.
DESCOPERĂ.ro: La acel moment, Brian May a declarat că o misiune ca aceasta este incredibilă și că dacă putem înțelege asteroizii, ne vom înțelege pe noi înșine. Este asta adevărat?
Tom Statler: Aflăm multe despre noi pentru că vrem să înțelegem cu adevărat cum s-a format planeta noastră și ce a trebuit să se întâmple pe Pământ pentru a deveni un loc în care viața s-a putut dezvolta.
Există indicii că apa de pe Pământ ar fi venit de la asteroizi, așa că dacă există cu adevărat o legătură între apa din corpurile noastre și apa dintr-o rocă din spațiu care s-ar fi prăbușit pe Pământ în urmă cu 4 miliarde de ani, atunci asta ne spune ceva profund despre ceea ce suntem noi și despre relația noastră cu planeta și spațiul cosmic.
DESCOPERĂ.ro: Exact! Așadar, spuneți-mi unde și cum pot urmări cititorii noștri returnarea mostrelor din această duminică, 24 septembrie?
Tom Statler: Totul va fi transmis în direct pe www.nasa.gov, NASATV și pe canalele de social media NASA. Aterizarea capsulei cu mostre va avea loc la ora 17:55 (ora României) în statul american Utah, transmisiunea începe la ora 17:00 (ora României), așa că toată lumea este invitată să ne urmărească!
DESCOPERĂ.ro: Doar o ultimă întrebare, pentru că ne apropiem de finalul conversației noastre de astăzi. După returnarea cu succes a mostrelor, ce urmează pentru OSIRIS-REx?
Tom Statler: OSIRIS-REx se va pregăti pentru o întâlnire cu asteroidul Apophis în 2029, iar mai târziu anul acesta avem alte misiuni spre asteroizi, misiunea Psyche va fi lansată în 5 octombrie, iar misiunea Lucy va avea prima sa întâlnire cu un asteroid în data de 1 octombrie. Așadar, este toamna asteroizilor la NASA! Urmează multe evenimente!
DESCOPERĂ.ro: Așa e, se pare că distracția nu se termină niciodată la NASA. Vă mulțumim foarte mult că ați fost astăzi aici cu noi! Vă ținem pumnii, sperăm că totul va decurge conform planului și că vom afla în curând ce se ascunde sub suprafața lui Bennu! Mulțumesc încă o dată și mult succes tuturor echipelor de la NASA!
Tom Statler: Mulțumesc foarte mult!
Ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu forța a 22 de bombe atomice
Chitaristul Brian May de la Queen a salvat de la eșec o misiune istorică de la NASA
Un asteroid „cât casa” a trecut recent pe lângă Pământ! Ce viteză a avut?