O galaxie aflată la 73 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ, surprinsă cu Telescopul Hubble
O nouă fotografie realizată cu Telescopul Spațial Hubble al NASA/ESA prezintă galaxia cunoscută sub numele de NGC 3156.
Galaxia este situată la aproximativ 73 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația ecuatorială minoră Sextantul (Sextans). NGC 3156 este o galaxie lenticulară, cu două fire vizibile de praf brun-roșiatic închis ce traversează discul galaxiei.
Acest tip de galaxie este denumit astfel datorită aspectului asemănător unei lentile atunci când brațele sunt privite din lateral sau dinspre margine.
O galaxie la 73 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ
Acestea se încadrează undeva între galaxiile eliptice și cele spiralate și au proprietăți ale ambelor categorii.
La fel ca spiralele, galaxiile lenticulare au „un bulgăre central” de stele și un disc mare în jurul acestuia.
Adesea au benzi de praf întunecate, ca și spiralele, dar nu au brațe spiralate la scară mare. La fel ca galaxiile eliptice, galaxiile lenticulare au în principal stele mai vechi și puțină formare stelară în curs, scrie NASA.
Astronomii au studiat NGC 3156 în multe feluri
Astronomii au studiat NGC 3156 în multe feluri – de la cohorta de roiuri globulare (grupuri aproximativ sferice de stele legate între ele prin atracția lor gravitațională), la stelele care sunt distruse de gaura neagră supermasivă din inima sa.
Astfel, cu ajutorul datelor oferite de Hubble, savanții au comparat stelele din apropierea nucleului galaxiei cu cele din galaxiile cu găuri negre de dimensiuni similare.
Ei au descoperit că NGC 3156 are un procent mai mare decât media de stele înghițite de gaura neagră supermasivă, în comparație cu galaxiile similare.
O galaxie fantomatică, observată de Telescopul Spațial Hubble în constelația Păunul
De asemenea, recent, NASA a oferit publicității o altă imagine neobișnuită surprinsă de celebrul Telescop Spațial Hubble. Este vorba despre galaxia lenticulară NGC 6684, care conferă acestei imagini realizate de telescopul spațial o lumină caldă, difuză.
Această galaxie, ce poate fi văzută datorită camerei performante pentru recensământul galaxiilor aflată la bordul lui Hubble, se află la o distanță de aproximativ 44 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Păunul.
Pavo (provine de la cuvântul latin care înseamnă „păun”) reprezintă una dintre cele patru constelații denumite colectiv Păsările Sudului (Southern Birds – în engleză).
Galaxia fantomatică, parte a constelației Păunul
NGC 6684 duce, de asemenea, lipsa benzilor de praf cosmic întunecat pe care le au de obicei galaxiile, contribuind și aceasta la aparența spectrală, potrivit NASA.
Informațiile din imaginea obținută au fost înregistrate în timpul unui recensământ al universului apropiat de această galaxie, numit Every Known Nearby Galaxy (Fiecare Galaxie Cunoscută din Apropiere). Scopul recensământului este acela de a observa toate galaxiile aflate pe o rază de peste 32 de milioane de ani-lumină distanță de Terra, pe care Telescopul Hubble încă nu le-a vizitat.
Înainte ca acest program să fie lansat, Hubble a observat aproximativ 75% dintre aceste galaxii din apropiere. Odată încheiat acest recensământ, vor fi dezvăluite noi perspective cu privire la stelele care formează această mare varietate de galaxii, într- mare varietate de medii.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Telescopul Hubble a surprins unul dintre cele mai vechi obiecte din galaxia noastră
Telescopul Hubble a surprins bolovani „care evadează” din asteroidul Dimorphos după impactul cu DART
Planul ambițios pentru salvarea Telescopului Spațial Hubble, vechi de 33 de ani
Telescopul Hubble a surprins o galaxie luminoasă care conține un nucleu galactic activ