A fost găsit primul crater de impact din lume situat în vârful unui munte
O depresiune de aproape 1,6 kilometri din vârful unui munte din China este de fapt un crater de impact de la un vechi meteorit.
Craterul recent descoperit, situat în nord-estul Chinei, este primul crater din vârful unui munte confirmat de pe Pământ. Cercetătorii nu sunt siguri când s-a întâmplat impactul, dar cert este că a rămas în urmă o depresiune circulară și a despicat muntele, astfel că au rezultat două vârfuri, numite Baijifeng Frontal și Baijifeng Dorsal.
Vârfurile de munte sunt pline cu fragmente de rocă ce sunt numite „pietre cerești” de către localnici. Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Matter and Radiation at Extremes, rocile de pe munte prezintă semne ale unui impact cu un obiect spațial.
Ce au găsit cercetătorii în roca extrasă din crater?
Cercetătorii au fost intrigați de forma depresiunii dintre cele două vârfuri de munte și de numeroasele fragmente de gresie împrăștiate peste tot în jur.
Astfel, oamenii de știință au colectat mostre de gresie și granit de la suprafața craterului și au analizat mineralele de cuarț de la interior. Atunci când sunt supuse căldurii și presiunii intense, mineralele de cuarț se deformează, astfel că echipa a căutat indicii ale unei astfel de deformări. Cercetătorii au găsit zeci de exemple de deformare în roca extrasă din crater, potrivit LiveScience.
Un alt crater masiv s-ar ascunde sub deșertul din nord-vestul Chinei
Granitul care alcătuiește craterul s-a format în urmă cu între 150 și 172 de milioane de ani, fapt ce înseamnă că impactul s-ar fi întâmplat cândva în această perioadă, dar momentul exact rămâne necunoscut. Mai există doar alte două cratere de impact confirmate în China, numite Yilan și Xiuyan, tot în nord-estul țării.
Un alt crater masiv, cunoscut doar datorită rocilor sticloase create în urma impactului, s-ar putea ascunde undeva sub deșertul din nord-vestul Chinei, potrivit unui alt studiu publicat în Scientific Reports. Totuși, oamenii de știință nu au găsit deocamdată o astfel de structură.
Studiul despre primul crater de impact confirmat în vârf de munte poate fi accesat aici.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cele mai vechi cratere de impact de pe Pământ sunt pe cale de dispariție
NASA crede că există viață pe Lună, mai ales în craterele de la polul sudic
Roverul Perseverance al NASA a surprins imagini cu craterul Belva de pe Marte