O lume potențial oceanică aflată pe orbita unei stele la 120 de ani-lumină depărtare de noi tocmai a atras atenția oamenilor de știință.
Un studiu al atmosferei exoplanetei K2-18b a dezvăluit prezența dioxidului de carbon și a metanului, așa cum au prezis anterior cercetătorii că s-ar întâmpla în cazul unei planete oceanice cu o atmosferă bogată în hidrogen (o planetă Hycean).
Mai mult, observațiile au dezvăluit indicii ale sulfatului de dimetil, o semnătură biologică despre care oamenii de știință cred că ar putea fi detectată pe astfel de planete oceanice. Aici pe Pământ, sulfatul de dimetil este produs doar de formele de viață, iar majoritatea provine de la fitoplanctonul marin.
Astronomii observă de ceva timp exoplaneta K2-18b.
În anul 2019, exoplaneta a fost prima lume stâncoasă aflată în zona locuibilă a cărei atmosferă a fost detectată. Zona locuibilă reprezintă distanța de la steaua-gazdă în care apa în stare lichidă poate exista pe suprafața unei planete, nici prea departe încât să înghețe, nici prea aproape încât să se evapore.
Exoplaneta K2-18b este foarte diferită de Terra. Este mult mai grea, având în jur de 8,6 mase pământene și 2,6 raze pământene; mai mult, orbitează o pitică roșie la distanță destul de mică, o dată la fiecare 33 de zile.
Totuși, piticele roșii sunt mai reci decât Soarele, fapt pentru care K2-18b primește niveluri similare de iradiație stelară. Pe scurt, condițiile de aici sunt tocmai potrivite.
„Unele dintre condițiile din oceanele acestor lumi ar putea fi similare cu cele din oceanele Pământului, adică temperaturi și presiuni similare, prezența apei lichide și energie de la stea”, au spus cercetătorii.
Totuși, oamenii de știință au avut nevoie de mai multe informații. Aici intră în peisaj Telescopul Spațial James Webb, care a observat îndeaproape atmosfera exoplanetei și a dezvăluit informații interesante.
Cu ajutorul instrumentelor NIRSpec și NIRISS, Webb a dezvăluit dovezi ale moleculelor de carbon, dioxidului de carbon și metanului. Spectrul de lumină a dezvăluit, de asemenea, indicii ale sulfatului de dimetil.
Deși observațiile nu sunt suficiente pentru a stabili dacă exoplaneta este locuibilă, cercetătorii sunt pe drumul cel bun.
„Observațiile viitoare vor confirma dacă sulfatul de dimetil este într-adevăr prezent în atmosferă la niveluri semnificative”, au completat cercetătorii.
Chiar și așa, rezultatele demonstrează că Webb este capabil să detecteze biosemnături în atmosferele exoplanetelor, un prim pas important spre găsirea vieții pe alte planete.
Studiul a fost acceptat spre publicare în The Astrophysical Journal Letters.
„Marile pete albe” de pe Saturn produc semnale radio pe care oamenii de știință nu le pot explica
Semnalele radio trimise de omenire au ajuns deja în 75 de sisteme stelare
Semnalele care se repetă din centrul Căii Lactee ar putea fi de la extratereștri