Spațiul este inimaginabil de vast. Galaxia noastră conține în jur de 100 de miliarde de stele, iar Universul ar putea avea trilioane de galaxii. Dar știm oare câte planete există în Univers?
Astronomii au descoperit 5.502 de planete în jurul altor stele (numite exoplanete) în Calea Lactee. Adăugăm și cele opt planetele din Sistemul Solar și astfel ajungem la 5.510 de planete cunoscute, toate aflate în galaxia noastră. Totuși, astronomii sunt siguri că multe alte planete nu au fost descoperite încă.
„Chiar dacă știm de cele aproape 5.000 de planete în acest moment, putem estima că fiecare stea are o planetă. Galaxia noastră are 100 de miliarde de stele și probabil tot atâtea planete. Nu putem spune cu un număr exact”, a explicat Mark Popinchalk, astronom la Muzeul American de Istorie Naturală din New York City, SUA.
Este ca și cum ai încerca să afli câți oameni trăiesc în orașul tău fără să folosești Internetul, a adăugat astronomul. Pentru cifre precise, ar trebui să te întâlnești cu fiecare om în parte și să îl numeri pe fiecare, dar asta este imposibil. Este mai mult ușor să obții o estimare folosind date precum numărul de persoane dintr-o locuință sau numărul de locuințe dintr-un oraș.
Astronomii estimează că fiecare stea are aproximativ o planetă, potrivit observațiilor. Astronomii observă vecinii Pământului pentru a afla cum arată „o gospodărie stelară obișnuită”. Oamenii de știință au folosit o varietate de tehnici pentru a căuta exoplanete, inclusiv metoda tranzitului folosită cu Telescopul Spațial Kepler și metoda velocității radiale ce a dus la descoperirea exoplanetei 51 Pegasi b (descoperire premiată cu Nobel). În ambele cazuri, astronomii observă steaua, nu planeta, în căutare de indicii ale planetei, cum ar fi reducerea luminozității stelei atunci când o planetă o orbitează sau fluctuații ale poziții stelei de la forța gravitațională a planetei.
Toate planetele descoperite până acum sunt situate în Calea Lactee. Nimeni nu a găsit o planetă în afara galaxiei (numite extroplanete), tocmai pentru că sunt atât de îndepărtate și dificil de observat. Totuși, tehnica microlentilelor a dezvăluit câteva posibile extroplanete.
„În galaxia noastră, planetele sunt descoperite prin tehnica microlentilelor atunci când gravitația stelei gazdă curbează lumina stelelor din spate, iar masa planetei adaugă o presiune suplimentară în acea lumină”, a precizat Yoni Brande, astronom la Universitatea din Kansas, SUA, pentru Live Science.
În continuarea analogiei lui Popinchalk, atunci când observăm Calea Lactee este ca și cum ne întrebăm câți oameni trăiesc în orașele de pe Pământ. „Dacă galaxia noastră are în jur de 100 de miliarde de planete, și există 1 trilion de alte galaxii, iar fiecare are probabil la fel de multe planete, putem deduce că în total există 100 de sextilioane de planete în Univers”, a spus Popinchalk. Asta înseamnă 1 urmat de 23 de zerouri.
Având în vedere acest număr uriaș, oamenii sunt de părere că cel puțin una dintre aceste planete ar fi locuită de viața așa cum o știm noi. Astronomii nu știu deocamdată cât de rară este viața în cosmos. „Încă mai avem de așteptat câteva decenii pentru ca următoarea generație de telescoape să caute viața în alte locuri din galaxie”, a adăugat Brande.
Telescopul Euclid dezvăluie primele imagini cu „Universul întunecat”
Cea mai mare planetă din Universul cunoscut
Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală