Care este culoarea Statuii Libertății, de fapt? Nu este verde!
Statuia Libertății, cu o torță mare, de culoare albastru-verde și cu o pălărie elegantă, este unul dintre cele mai recunoscute repere de pe Pământ. Dar culoarea Statuii Libertății nu a fost întotdeauna aceasta.
Atunci când a fost construită, ca un cadou din partea Franței, în 1885, statuia nu dobândise încă această culoare, făcând acest lucru mai târziu, ca rezultat al chimiei. Acum, oamenii vor să redea culoarea Statuii Libertății așa cum era ea odinioară. Dar cum s-a modificat culoarea de-a lungul anilor?
După cum explică un videoclip de pe canalul de YouTube al American Chemical Society, Reactions, culoarea originală a Statuii Libertății era un cupru magnific.
Care este culoarea Statuii Libertății?
„În primele decenii în ‘Big Apple’ (New York, n.r.), statuia s-a transformat încet de la acea culoare strălucitoare de cupru la un maro tern și apoi în cele din urmă la albastru-verde, sau, după cum s-ar spune în Franța, ‘verdigris’, așa cum o vedem astăzi”, explică American Chemical Society.
De-a lungul anilor au avut loc mai multe reacții. În primul rând, cuprul a reacționat cu oxigenul din aer. Cuprul a cedat electroni oxigenului, ducând la mineralul cuprită, care este roșu-roz. După aceea, cuprita i-a cedat mai mulți electroni oxigenului, formând tenoritul, care este negru, făcând statuia să devină mai întunecată. Dar încă nu era verde.
Apa din atmosferă, atunci când este amestecată cu sulf, se transformă în acid sulfuric. Când acesta s-a amestecat cu oxizii de cupru pe statuie, aceasta a început să-și capete culoarea verde distinctivă. La aceasta s-a adăugat clorura din stropii mării, făcând statuia și mai verde, dezvăluie IFL Science.
Este posibil ca statuia simbolică să fie readusă la culoarea originală?
Statuia a păstrat această culoare timp de peste 100 de ani, deoarece cuprul expus este acum stabil din punct de vedere chimic, dar sub acel strat, încă se află bronzul original.
Deși în prezent ideea este populară pe X (Twitter), atunci când s-a sugerat anterior ca culoarea să fie restabilită la nuanța originală de cupru, publicul a protestat, deoarece era obișnuit cu nuanța de albastru-verde. Desigur, dacă statuia ar fi restaurată vreodată la bronzul original, procesul de oxidare ar începe din nou, statuia redevenind în cele din urmă verde.
Vă recomandăm să citiți și:
Un nou tip de navă propulsată de vânt a pornit în prima sa călătorie
Betonul din zaț de cafea este cu 30% mai rezistent decât cel obișnuit
Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu
Cea mai mare vânătoare pentru monstrul din Loch Ness din ultimii 50 de ani