Home » Știință » Iată de ce nu este bine să-ți pupi animalul de companie!

Iată de ce nu este bine să-ți pupi animalul de companie!

Publicat: 09.09.2023

Animalele de companie aduc beneficii, dar și dezavantaje. Cu privire la cele din urmă, experții spun că nu este bine să-ți pupi animalul de companie. Iată de ce!

Relația noastră cu animalele de companie s-a schimbat drastic în ultimele decenii. Deținerea de animale de companie este la cote maxime, un sondaj recent constatând că 69% dintre gospodăriile australiene au cel puțin un animal de companie. Se cheltuie aproximativ 33 de miliarde de dolari australieni în fiecare an pentru îngrijirea prietenilor cu blană, scriu Sarah McLean și Enzo Palombo pentru Science Alert.

Deși deținerea unui animal de companie este legată de numeroase beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, animalele noastre de companie pot, de asemenea, să adăpostească boli infecțioase care uneori ne pot fi transmise. Pentru majoritatea oamenilor, riscul este scăzut.

De ce nu este bine să îți pupi animalul de companie?

Dar unele persoane, cum ar fi cele însărcinate și cele cu un sistem imunitar slăbit, au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de la animale. Deci, este important să cunoaștem riscurile și să luăm măsurile de precauție necesare pentru a preveni infecțiile.

Bolile infecțioase care trec de la animale la oameni sunt numite boli zoonotice sau zoonoze. Se știe că peste 70 de agenți patogeni ai animalelor de companie sunt transmisibili la oameni.

Uneori, un animal de companie care are un agent patogen zoonotic poate părea bolnav. Dar de multe ori este posibil să nu existe simptome vizibile, ceea ce va face mai ușor de boala mai ușor de contractat, deoarece nu bănuim că animalul ar putea fi infectat.

Zoonozele pot fi transmise direct de la animalele de companie la oameni, cum ar fi prin contactul cu saliva, fluidele corporale și fecalele, sau indirect, cum ar fi prin contactul cu așternutul contaminat, solul, alimentele sau apa.

Studiile sugerează că prevalența zoonozelor asociate animalelor de companie este scăzută. Cu toate acestea, numărul real de infecții este probabil subestimat, deoarece multe zoonoze nu sunt „de notificare” sau pot avea căi de expunere multiple, sau simptome generice.

Ce agenți patogeni poartă câinii și pisicile?

Câinii și pisicile sunt rezervoare majore de infecții zoonotice (adică agenții patogeni trăiesc în mod natural în populația lor) cauzate de virusuri, bacterii, ciuperci și paraziți. În regiunile endemice din Africa și Asia, câinii sunt principala sursă de rabie, care se transmite prin salivă.

Câinii poartă, de asemenea, în mod obișnuit bacterii Capnocytophaga în gură și salivă, care le pot fi transmise oamenilor prin contact apropiat sau mușcături. Marea majoritate a oamenilor nu se vor îmbolnăvi, dar aceste bacterii pot provoca ocazional infecții la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, ducând la îmbolnăviri severe și uneori la moarte.

Zoonozele asociate pisicilor includ o serie de boli răspândite pe calea fecal-oral, cum ar fi giardioza, campilobacterioza, salmoneloza și toxoplasmoza. Asta înseamnă că este deosebit de important să vă spălați mâinile sau să folosiți mănuși ori de câte ori manipulați litiera pisicii.

De asemenea, pisicile pot transmite uneori infecții prin mușcături și zgârieturi, printre care se numără și boala ghearelor de pisică, cauzată de bacteria Bartonella henselae.

Atât câinii, cât și pisicile sunt, de asemenea, rezervoare pentru bacteria Staphylococcus aureus rezistentă la meticilină (MRSA), contactul apropiat cu animalele de companie fiind identificat drept un factor de risc important pentru transmiterea zoonotică.

Dacă îți pupi animalul de companie, crește riscul de a contracta agenți patogeni de la acesta

Dar nu doar câinii și pisicile pot răspândi boli la oameni. Păsările de companie pot transmite ocazional psitacoza, o infecție bacteriană care provoacă pneumonie. Contactul cu broaștele țestoase de companie a fost asociat cu infecțiile cu Salmonella la oameni, în special la copiii mici. Chiar și peștii de companie au fost legați de o serie de infecții bacteriene la oameni, incluzând vibrioza, micobacterioza și salmoneloza.

Contactul apropiat cu animalele, și unele comportamente în special, pot crește riscul de transmitere zoonotică. Un studiu din Țările de Jos a constatat că jumătate dintre proprietari le-au permis animalelor de companie să-i lingă pe față, iar 18% le-au permis câinilor să doarmă cu ei în pat. (Permiterea animalului de companie de a dormi în pat crește durata de expunere la agenții patogeni transportați de animalele de companie.) Același studiu a constatat că 45% dintre proprietarii de pisici le-au permis felinelor să sară pe chiuveta din bucătărie.

De ce nu trebuie să-ți pupi animalul de companie? Pupatul animalelor de companie a fost, de asemenea, legat de infecții zoonotice ocazionale la proprietarii de animale de companie. Într-un caz, o femeie din Japonia a dezvoltat meningită din cauza infecției cu Pasteurella multicoda după ce și-a pupat în mod regulat câinele pe față. Aceste bacterii se găsesc adesea în cavitățile bucale ale câinilor și ale pisicilor.

Copiii mici sunt și mai predispuși să se implice în comportamente care cresc riscul de îmbolnăvire de boli transmise de animale, cum ar fi punerea mâinilor în gură după ce ating animalele de companie. Copiii au și o probabilitate mai mică de a se spăla corect pe mâini după manipularea animalelor de companie.

Ce putem face pentru a evita zoonozele?

Deși nu toate persoanele care intră în contact cu un agent patogen zoonotic prin intermediul animalului se vor îmbolnăvi, anumite persoane sunt mai susceptibile de a suferi de boli grave. Pritnre aceste persoane se numără tinerii, bătrânii, gravidele și persoanele imunodeprimate.

De exemplu, în timp ce majoritatea persoanelor infectate cu parazitul de toxoplasmoză vor suferi doar o boală ușoară, aceasta poate pune viața în pericol sau poate provoca malformații congenitale la făt.

Există o serie de bune practici de igienă și de creștere a animalelor de companie care vă pot reduce riscul de a vă îmbolnăvi. Printre acestea se numără:

  • spălarea mâinilor după joaca cu animalul de companie și după manipularea așternuturilor, a jucăriilor sau a litierei;
  • nu le permiteți animalelor să vă lingă fața sau rănile deschise;
  • supravegherea copiilor mici atunci când se joacă cu animalele de companie și când se spală pe mâini după ce se joacă cu animalele;
  • purtarea de mănuși la schimbarea tăvilor de gunoi sau la curățarea acvariilor;
  • umezirea suprafețelor coliviilor pentru păsări la curățare pentru a minimiza aerosolii;
  • ținerea animalelor în afara bucătăriei (în special pisicile, care pot sări pe suprafețele de preparare a alimentelor);
  • menținerea la curent cu îngrijirea veterinară preventivă, inclusiv cu vaccinările și tratamentele pentru viermi și căpușe;
  • solicitați îngrijiri veterinare dacă credeți că animalul dvs. de companie nu este sănătos.

Este deosebit de important pentru cei care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire să ia măsuri de precauție pentru a-și reduce expunerea la agenții patogeni zoonotici. Iar dacă te gândești să îți iei un animal de companie, întreabă medicul veterinar care tip de animal s-ar potrivi cel mai bine circumstanțelor personale.

Vă recomandăm să citiți și:

Scanările oculare detectează boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de diagnostic

Aproape 45% dintre oameni nu au acest os în corp

Test de cultură generală. Care este singurul os din corpul uman ce nu poate fi rupt?

Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch și universul muzical: „Îmi place să îl numesc experimentare”. „Muzica e magie”
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Cel mai mare telescop din lume, amenințat de un proiect de energie regenerabilă
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Ce îndemn are fostul cancelar german Angela Merkel pentru Europa?
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Elon Musk, acuzat de comunitatea de gameri că trișează la jocurile video
Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace
Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace
Chimistul care a scris ISTORIE şi a ajuns să fie victima propriului succes
Chimistul care a scris ISTORIE şi a ajuns să fie victima propriului succes
Industria cu potențial uriaș care ar putea crește nivelul de trai în România
Industria cu potențial uriaș care ar putea crește nivelul de trai în România