Femeile sunt chirurgi mai buni decât bărbații, arată două mari studii
Persoanele care sunt operate de femei chirurgi sunt mai puțin susceptibile să sufere complicații și de a avea nevoie de îngrijire ulterioară decât atunci când bărbații mânuiesc bisturiul, arată două studii majore.
Medicii din Canada și Suedia au analizat peste 1 milion de dosare de la pacienți din două registre medicale separate și au constatat că pacienții operați de femei chirurgi au avut rezultate semnificativ mai bune, cu mai puține probleme în lunile de după operație.
Cercetătorii investighează motivele potențiale ale acestor diferențe, dar înregistrările sugerează că chirurgii de sex feminin tind să opereze mai lent și pot obține rezultate mai bune dacă nu se grăbesc în sala de operație.
Chirurgii bărbați ar trebuie să învețe de la colegele lor
Dr. Christopher Wallis, care a condus unul dintre studii la spitalul Mount Sinai din Toronto, a declarat că rezultatele ar trebui să îi determine pe chirurgii bărbați să reflecteze asupra abordării lor în materie de chirurgie și să învețe de la colegele lor, în beneficiul pacienților.
Echipa lui Wallis a analizat complicațiile medicale, ratele de readmitere în spital și de deces după o intervenție chirurgicală la aproape 1,2 milioane de pacienți din Ontario între 2007 și 2019. Înregistrările au inclus 25 de proceduri chirurgicale diferite pe inimă, creier, oase, organe și vase de sânge.
Tehnica și asumarea de riscuri ar putea explica diferențele observate
Analiza, raportată în Jama Surgery, a arătat că, la 90 de zile după o operație, 13,9% dintre pacienții tratați de un chirurg de sex masculin au avut „evenimente postoperatorii adverse”, un termen general care include decesul și complicațiile medicale, de la probleme care necesită o nouă intervenție chirurgicală până la infecții majore, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Cifra echivalentă pentru pacienții tratați de chirurgi de sex feminin a fost de 12,5%.
Pacienții consultați de chirurgi de sex feminin s-au descurcat mai bine și la un an după operație, 20,7% dintre ei având un eveniment postoperator advers, față de 25% dintre cei consultați de chirurgi de sex masculin.
Atunci când medicii au analizat doar decesele după operație, diferența a fost și mai mare: pacienții tratați de chirurgi de sex masculin au avut cu 25% mai multe șanse de a muri la un an după operație decât cei tratați de femeile chirurgi de sex feminin.
Pacienții tratați de femeile chirurgi au suferit mai puține complicații
Un al doilea studiu efectuat pe 150.000 de pacienți din Suedia, publicat tot în Jama Surgery, prezintă o imagine similară. Dr. My Blohm și colegii săi de la Institutul Karolinska din Stockholm au analizat rezultatele pacienților după o intervenție chirurgicală de extirpare a vezicii biliare.
Ei au constatat că pacienții tratați de femei chirurgi au suferit mai puține complicații și au avut șederi mai scurte în spital decât cei tratați de bărbați.
Blohm a declarat că, la fel ca în cazul tuturor studiilor observaționale, rezultatele trebuie tratate cu prudență, dar constatările sugerează că tehnica chirurgicală și asumarea de riscuri ar putea explica unele dintre diferențele observate, scrie The Guardian.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Patru pacienți și-au pierdut vederea din cauza unei greșeli într-o sală de operație din Italia
ChatGPT ar putea ajuta pacienții cu ciroză și cancer hepatic
Charles Cullen, infirmierul cel rău. Cum a reușit să ucidă sute de pacienți?